FunX

#telmee: FunX-artiesten krijgen geen geld van Buma-Stemra

  1. Newschevron right
  2. #telmee: FunX-artiesten krijgen geen geld van Buma-Stemra
Als muzikant, componist of schrijver van een muzieknummer kun je je inkomsten genereren uit het auteursrecht. Dat wil zeggen dat je geld ontvangt als je track ergens wordt gedraaid. Bijvoorbeeld op de radio. Toch is dat niet helemaal waar! FunX artiesten ontvangen namelijk geen vergoeding. Dat heeft te maken met het betalingssysteem van de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.
Te duur
Manu trok dit keer de stoute schoenen aan en zocht in Spoken uit waarom een FunX artiest geen vergoeding ontvangt van de 'Buma'. Hij sprak met de directeur van Buma Cultuur, Frank Helmink, die toe moest geven dat FunX inderdaad niet in het betalingssysteem van Buma/Stemra geregistreerd staat. In de studio vertelde hij dat het te duur is om FunX mee te nemen in het "fingerprint systeem", de zogenoemde digitale meting voor airplay.

Eerlijker
Frank vindt dit systeem nog "een beetje scheef" en wil in de toekomst een eerlijke regeling waarin alle radiozenders worden meegenomen. Muzikanten moeten zo een eerlijkere vergoeding kunnen krijgen. Frank sprak met Manu af dat er binnenkort aan tafel gezeten wordt om dit zo snel mogelijk op te lossen. Voor de directeur is FunX "één van de belangrijkse pilaren in de radiowereld!"

Download Show of beluister 'm hier:
{audio}http://download.omroep.nl/funx/ondemand/spoken/spoken_201103272100.mp3{/audio}


Overige sprekers
Manu opende de show met FunX-collega en frontman van VSOP; Tim Beumers. Als HipHop muzikant kan Tim bevestigen dat hij nooit geld heeft ontvangen voor de airplay die hij krijgt op FunX.

Ook schoof niemand minder dan Hans Dulfer in de show aan. Als Jazzlegende heeft hij in zijn leven heel vaak te maken gehad met Buma/Stemra. Zijn ervaringen met Buma/Stemra was niet altijd even aangenaam omdat hij de wetregeling van de organisatie heel erg ingewikkeld vindt.

Om het systeem van Buma/Stemra uberhaupt een beetje te begrijpen sprak Manu met Jeremy Waterloo. Hij is de oprichter van de 'HipHop'- en 'Dance'-sectie op de Herman Brood Academie. Jonge muzikanten worden hier gedoceerd in het Nederlandse muziekrecht.

De bassist van de band Bagga Bownz Michiel Eilbracht heeft wel begrip voor de onverstaanbaarheid van Buma/Stemra. Maar toch kiest hij ervoor om zich niet in te schrijven.

De show eindigt met de huisdichter Joost van Kersbergen. Hij dichtte het leven van "Liedje" aan elkaar.

Playlist

Uur 1:

Cee Lo Green - Bright Lights Bigger City
Tim Beumers - Geloof Me
Winne - Lotgenoot
India Arie - Brown Skin
Ziggi - 1 Love
Boney M - Daddy Cool
John Legend & The Roots - Shine

Uur 2:
Faith Evans - Mesmerized
Jeugd van Tegenwoordig – Buma In Me Zak
Bob Marley - Jammin'
Hans Dulfer - Big Boy
Pete Philly - Changing
Mutiara Tec - Profielschets
Blaxtar ft. Typhoon, O-Dog & Dinopha - Machtsmisbruik
Nas ft. Lauren Hill - If I Ruled The World

Uur 3:
Mojo Morgan ft. Wyclef Jean - Million $ Check
Copywrite - Forever And A Day
Raphael Saadiq ft. Stevie Wonder - Never Give You Up
Armin van Buuren - Mirage
Manu ft. Neo - Jij
Lupe Fiasco ft. Skylar Grey - Words I Never Said
2Pac - Life Goes On
Gangstarr ft. K-Ci & Jojo - Royalty
Winne - W.I.N.N.E.
Ster advertentie
Ster advertentie