FunX

Hoe kom je over je ex heen in coronatijd?

foto: Adrian Swancar
  1. Newschevron right
  2. Hoe kom je over je ex heen in coronatijd?

Een break-up is natuurlijk erg naar, maar in coronatijd is het soms nog een stuk vervelender. Het kan moeilijk zijn om afleiding te vinden of om je gedachte te verzetten, omdat je veel dingen buitenshuis niet kunt doen. Seksuoloog Leila, van Seksuologen met Twee, legde in Start uit hoe je over je ex heen komt en vertelt ook waarom het nu juist moeilijker kan zijn om je relatie in stand te houden.

Seksuoloog Leila geeft uitleg over break-up tijdens lockdown

Moeilijker stand houden

"Het is nu moeilijker om je relatie in stand te houden, omdat we niet gewend zijn om zoveel thuis te zitten", vertelt Leila. "Normaal ga je allebei werken of iets anders doen en kom je 's avonds thuis. Nu zit je de hele dag op elkaars lip en kun je ook minder leuke dingen doen die er normaal voor zorgen dat je weer een connectie krijgt. Omdat je zoveel op elkaars lip zit, veranderen bestaande irritaties in problemen."

Irritaties

Hoewel niet alle partners zich aan elkaar irriteren wanneer ze veel bij elkaar zijn, is het volgens Leila vaak wel het geval. "Bijvoorbeeld na lange vakanties gaan een op de vijf stellen uit elkaar. Als je allebei thuis moet werken en de een moet veel videobellen en de ander moet zich juist heel erg concentreren, is het gewoon moeilijker om niet geïrriteerd te raken", vertelt de seksuoloog.

Break up

Soms is het dan beter om uit elkaar te gaan. Je wilt dan het liefst zoveel mogelijk afleiding om niet met dat vervelende gevoel bezig te zijn, maar tijdens een gedeeltelijke lockdown is dat niet zo makkelijk. Volgens Leila zijn er toch een aantal dingen die je kunnen helpen. "Het is heel belangrijk dat je er met familie of vrienden over praat. Ook kun je online wat afleiding vinden door dingen met je vrienden of vriendinnen te doen zoals een online pubquiz. Verder is het ook goed om thuis te sporten, omdat je lichaam tijdens het sporten hormonen aanmaakt waardoor je je fijner voelt."

Daten

Als je eenmaal over je ex heen bent, wil je misschien ook wel weer op zoek gaan naar iemand anders. Ook dit is in coronatijd niet heel makkelijk. "Ik denk dat je nu bijvoorbeeld ook in de supermarkt rond moet gaan kijken, aangezien je in het café niemand gaat tegenkomen nu. Ook zul je de dates een creatieve invulling moeten geven, denk bijvoorbeeld aan een wijnproeverij op 1,5 meter."

Ster advertentie
Ster advertentie