FunX

Zo geef je minder geld uit aan festivals

foto: Haris voor FunX
  1. Newschevron right
  2. Zo geef je minder geld uit aan festivals

Besef, je geeft makkelijk honderden euro's uit aan festivals zonder dat je het doorhebt. Natuurlijk: het is geweldig om niet alleen te investeren in materiële zaken en ook mooie herinneringen te maken, maar hoever kun je daarmee gaan?

Genieten

Als je je kunt veroorloven om honderden euro's aan festivals uit te geven in de zomer, is het geen probleem. Maar wat als je het eigenlijk maar net kan betalen? Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 45% van de Nederlanders tijdens de vakantie meer uitgeeft dan van tevoren gepland. En dat komt onder andere doordat ze tijdens de vakantie willen kunnen genieten.

Dat kan ook het geval zijn voor festivals. Juist op dat soort dagen wil je even maximaal genieten en je niet druk hoeven te maken om geld. En dan kan het hard gaan.

MEER DAN EEN TICKET
Een van de redenen waarom festivals vaak duurder uitvallen dan gepland, is dat sommige festivalgangers de kosten verkeerd inschatten. Als je naar een festival gaat, moet je veel meer betalen dan alleen het ticket. Wat dacht je van het vervoer, een parkeerticket en misschien ook nog een verblijf?

Muntjes

Een andere flinke kostenpost: de muntjes. Je kan er al snel te veel kopen en op sommige festivals kun je ze dan niet meer inruilen. Of er staat een lange rij en je wil liever zo snel mogelijk naar huis. Daarnaast zijn muntjes makkelijk kwijt te raken en heb je vaak niet door hoeveel je precies betaalt. Drie muntjes voor een kleine maaltijd klinkt niet zo veel, maar wat als je je bedenkt dat je dan eigenlijk tien euro hebt uitgegeven?

Outfit

Als je er ook nog eens fresh uit wil zien op een festival, koop je er misschien wel een nieuwe outfit bij. Zo lieten meerdere WOO HAH-bezoekers aan FunX weten speciaal voor het festival kleding gekocht te hebben. "Ik zou dit nooit gewoon op straat dragen", vertelde de 22-jarige Sophie bijvoorbeeld over haar outfit.

DUUR DAGJE

De 26-jarige Laura koopt ook voor vrijwel elk festival een nieuwe outfit. Ze is deze zomer al naar Vunzige Deuntjes en Dominator geweest en binnenkort staan Fiesta Macumba, Mysteryland en Crazy Sexy Cool nog op de planning. "Alles bij elkaar is het vaak een duur dagje", vertelt Laura aan FunX. Gemiddeld geeft ze zo'n 170 euro uit per festival, maar daar heeft ze geen spijt van. Omdat ze twee kinderen heeft, gaat ze het liefst een paar keer in het jaar een dagje weg om te ontspannen. "Ik kan niet vaak weg, dus ik laad mezelf echt even op door iets voor mezelf te doen."

Verder van huis

Juist tijdens het festivalseizoen moet je ook goed over je financiën blijven nadenken. "Het is heel lastig als je dingen om financiële redenen moet laten", vertelt Karin Radstaak van het Nibud, "maar als je te veel geld uitgeeft, krijg je op andere fronten weer problemen. Dan ben je nog verder van huis en kan het al helemaal lang duren voor je weer leuke dingen kunt doen."

Bewust

Iemand die heel bewust met geld omgaat op festivals, is de 24-jarige Vanna. Haar tip is om altijd early bird-kaartjes te kopen: "Dat is goedkoper. En als ik nog niet zeker weet of ik ga, koop ik het toch alvast. Dan kan ik het altijd nog verkopen op Ticketswap." Daarnaast probeert ze altijd met anderen te carpoolen, zodat ze ook minder kwijt is aan vervoerskosten. Ook koopt ze tegenwoordig minder muntjes, zodat ze niks overhoudt.

Ook al let Vanna op haar geld, een festival kost haar alsnog zo'n honderd euro. Maar dat vindt ze het waard: "Het is goedkoper om naar een festival te gaan en meerdere optredens te bekijken dan voor iedere artiest concertkaartjes te kopen."

Tips

Je kunt beter niet meer geld uitgeven aan festivals dan je je kunt veroorloven. Met de volgende vijf tips moet dat vast lukken:

1. maak een begroting

Maak om te beginnen een begroting. Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Bereken dan hoeveel je eventueel kunt sparen voor het festivalseizoen.

2. hoe graag wil je gaan?

In een ideale wereld zou je elk festival moeten kunnen bezoeken, maar als dat financieel niet gaat, moet je keuzes maken. Tip van Karin van het Nibud: "Misschien als je dat ene dure festival laat schieten, kun je wel naar de andere." Doe in ieder geval geen impulsieve aankopen, maar bedenk eerst waar je echt heen wil. "Het is hetzelfde als dat je in de stad loopt en iets leuks ziet hangen in een winkel. Loop eerst nog een rondje om na te denken of je het wel echt wil hebben, of je het nodig hebt en of je het wel kan betalen."

3. bereken hoeveel je kwijt gaat zijn
Als je weet naar welke festivals je echt wil gaan, bedenk dan hoeveel geld het in totaal gaat kosten. En dat is dus niet alleen de prijs van het ticket, maar ook de kosten die je op de dag zelf maakt.

4. bepaal hoeveel geld je maximaal wil uitgeven

Spreek met jezelf een maximaal bedrag af dat je op het festival mag uitgeven. "Als je van tevoren een vast bedrag in je hoofd hebt, kun je dat bijvoorbeeld contant meenemen. En als het op is, is het ook gewoon klaar. Dan moet je je daaraan houden", zegt Karin.

5. schakel hulp in

Lukt het je nou echt niet om je aan je budget te houden? Schakel dan een vriend in die je scherp kan houden. Geef van tevoren aan dat je echt niet te veel uit wil geven en dat hij of zij je moet tegenhouden als je op het punt staat toch weer te spenden.

Ster advertentie
Ster advertentie