FunX

Ebru fotografeert moslimvrouwen en hun hijab

foto: Instagram/EbruAydin
  1. Newschevron right
  2. Ebru fotografeert moslimvrouwen en hun hijab

De Utrechtse Ebru heeft een fotoserie gemaakt over Nederlandse moslimvrouwen en hun hijabs. De foto's en de persoonlijke verhalen daarachter post ze op Instagram. In Jouw Stad vertelt de fotografe meer over haar project.


Ebru fotografeert moslimvrouwen en hun hijab

Positief beeld

De reden dat Ebru met haar fotoproject Hijabverhalen is gestart, is het gebrek aan representatie van positieve verhalen over de hoofddoek in de media. "Ik zie gewoon weinig representatie en verhalen waar ik me in kan herkennen", vertelt ze. "Ik merk dat de samenleving best wel een negatief beeld heeft over de hoofddoekdragende vrouw. Ik herken me daar niet in."

Ebru besloot daarom haar eigen fotocamera erbij te pakken en hier verandering in te brengen. "Ik dacht: laat ik verschillende vrouwen vragen wat de hijab voor hen betekent. Maar ook welke bijzondere hoofddoeken ze hebben en welk bijzonder verhaal daarachter schuilt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Portret

Het resultaat is 21 prachtige portretten van vrouwen en hun hijab. "Wat ik merk is dat veel vrouwen een persoonlijke betekenis geven aan de hoofddoek. Het doet hun denken aan een bijzondere herinnering, maar er zit ook culturele waarde aan. Bijvoorbeeld doordat het hen doet denken aan hun land van herkomst."

Zo vertelt de 25-jarige Rhaida bijvoorbeeld over de speciale betekenis achter haar mintgroene hijab uit Egypte: "Het feit dat ik deze hijab in Egypte heb gekocht geeft een extra betekenis voor mij. Mijn ouders komen uit Egypte en afgelopen zomer was ik voor het eerst bij het graf van mijn vader, die drie jaar geleden overleden is. Die zomer heeft heel veel voor mij betekend."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie