FunX

Oud-agent Dwight over wapengeweld onder jongeren: "Verharding gaande"

foto: YouTube: EO - Previews
  1. Newschevron right
  2. Oud-agent Dwight over wapengeweld onder jongeren: "Verharding gaande"

Het lijkt een steeds groter probleem te worden in Nederland: wapenbezit onder jongeren. De politie organiseerde deze week een landelijke inleveractie en in het EO-programma Drop it zoeken oud-agent Dwight van van de Vijver en presentatrice Rachel Rosier naar antwoorden. Sander belt erover met Dwight: "Vroeger werd ik ook wel eens op school opgewacht, maar dan was het gewoon knokken. Dit is next level."

Dwight in gesprek met Sander over 'Drop It' en wapengeweld onder jongeren

'Verharding gaande'

Dwight zat jaren bij de politie, maar merkt nu dat er toch wel een "verharding" gaande is op het gebied van wapenbezit onder jongeren, ondanks dat de cijfers dat niet altijd ondersteunen. "De cijfers en statistieken zeggen wel wat, maar het gaat ook om het gevoel en dat er slachtoffers vallen", zegt hij. "Vandaar dat er iets tegen moet gebeuren. Mijn gevoel zegt dat het de tijd is om, ook vanuit je veilige bubbel, te kijken wat er nog meer gebeurt in Nederland."

Drop It

In het EO-programma Drop It gaan Dwight en Rachel met jongeren in gesprek die ofwel een verleden hebben met wapenbezit, of daar nog steeds mee dealen. Eén verhaal sprong er bij Dwight bovenuit tijdens het maken van de serie. "Van een jong iemand die haar broertje is verloren. Die kwam in een conflict terecht met tien anderen en is daarbij doodgestoken." Het gaat om Perry, die haar 20-jarige broertje Bilal verloor aan messengeweld. In het programma vertelt zij geëmotioneerd over het incident: "Toen ze zeiden dat het om mijn broertje ging, zakte ik hier neer en dat was het einde van mijn leven, zeg maar."

Quote

Vroeger werd ik ook wel eens op school opgewacht, maar dan was het gewoon knokken.

Oud-agent Dwight

Geen oordeel

Aan de ene kant vraagt Dwight zich af waar jonge mensen zich zo onveilig over kunnen voelen dat ze een dodelijk wapen moeten dragen, maar aan de andere kant snapt hij het soms ook. "Sommige mensen zitten in een best wel veilige bubbel", zegt hij tegen Sander. "Voor andere mensen is dat anders. Die gaan de straat op met het idee dat iemand anders een wapen heeft en misschien kom je daar in conflict mee, dus beter dat je ook een wapen hebt. Want als hij het trekt, moet ik ook wat kunnen trekken. Dat hoor je best wel veel."

Daarom heeft Dwight geprobeerd hier niet over te oordelen tijdens het maken van het programma. "Dus ook niet de vinger wijzen van, iedereen is slecht die een wapen heeft, maar vooral kijken wat het gevoel is dat daar onder zit en hoe komt dat naar boven?"

Campagne van de politie

Vanwege het toenemende wapengeweld onder jongeren, organiseert de politie een inleveractie. In zo’n tweehonderd gemeenten kunnen jongeren tussen 11 en 17 oktober anoniem hun steekwapens afgeven. Dwight onderstreept nog eens het gevaar van het alleen al bij je hebben van een dodelijk wapen. "Als je in een conflict komt, je hebt een wapen bij je en met dat wapen kan je iemand doden, dan is de kans wel reëel dat het ook gebeurt", zegt hij.

"Vroeger werd ik ook wel eens op school opgewacht, maar dan was het gewoon knokken. Dit is next level. Dit is met de dood tot gevolg, dus dat is een heel ander kaliber. Als mens doet dat wel pijn om te zien", aldus Dwight. Klik hier om de gehele aflevering van Drop It terug te kijken.

Stop geweld

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie