FunX

Deze tiener trotseerde hyena’s en mensenhandelaren voor de vrijheid

  1. Newschevron right
  2. Deze tiener trotseerde hyena’s en mensenhandelaren voor de vrijheid

Het was om drie uur ‘s middags dat Merhawi (15), zonder geld op zak, vluchtte vanuit zijn thuisland Eritrea. Hij liet zijn ouders en zus niks weten, want die zouden het nooit toestaan. Samen met twee vrienden liep hij een hele dag en nacht door en kwam hij na bijna 24 uur aan bij de Ethiopische grens. “Het was écht heel eng in het donker en er liepen hyena's rond. We hebben ook niks gegeten en gedronken. Hooguit wat rivierwater om niet uit te drogen. Daarnaast zijn we een aantal keer verdwaald, omdat we geen idee hadden hoe we naar Ethiopië moesten lopen.”

LIEVER DOOD DAN GEEN VRIJHEID

Merhawi is inmiddels zeventien en woont sinds twee jaar in Nederland. Het risico om dood te gaan tijdens de vluchtroute, was het hem meer dan waard. Kunnen leven in vrijheid betekent alles voor hem.

“Ik besefte dat ik weg moest uit Eritrea toen ik een keer een gesprek had met een aantal oudere vrienden op school. Zij vertelden dat je verplicht het leger in moet en eigenlijk gewoon geen vrije toekomst meer hebt. De president is een dictator.”

GEEN DAGLICHT

Merhawi is nog jong en heeft een heel leven voor zich. Maar de nare situaties die hij tijdens zijn vlucht heeft meegemaakt, vergeet de tienervluchteling nooit meer. Via Ethiopië ging hij te voet, letterlijk zonder schoenen, verder naar Sudan en vanuit daar naar Libië.

“We werden bij de grens opgewacht door mensenhandelaren die ons naar een ruimte met meer vluchtelingen brachten. Daar heb ik vier maanden gevangen gezeten zonder het daglicht te zien. Ik heb zelfs iemand dood zien gaan van de honger.”

Onderscheid in omgang met kinderen ten opzichte van volwassenen was er niet. Iedereen werd behandeld als vee. “Ik voelde me echt verschrikkelijk. Ik werd ziek, kreeg jeuk en we konden maar één keer per twee maanden douchen.”

ZWARTRIJDEN

Om vanaf daar de oversteek met de boot naar Italië te maken kostte veel geld en voor Merhawi leek het daarom even uitzichtloos. Gelukkig kon hij wél bellen met z’n broer die al in Nederland woonde. “Ik weet niet precies hoe, maar hij had via via geregeld dat ik mee kon op de boot.” Eenmaal in Europa reisde Merhawi verder per trein. Via Duitsland kwam hij naar Nederland, maar ook dat was nogal spannend.

“Ik ging stiekem met de trein en had natuurlijk niet betaald, want ik had geen geld bij me. Ik hoopte elke keer dat ik niet gepakt zou worden.”

FUCKED UP

Merhawi mist zijn familie, maar kan zijn keuze om de vrijheid in Nederland op te zoeken ook heel nuchter bekijken. “Vanaf hier kan ik helaas niks voor ze doen en ik heb ook niet zoveel contact met ze, omdat het bereik slecht is in het dorp waar ze wonen.”

TO THE MAX

Hij leeft voor een goede toekomst en wil er alles aan doen om de Nederlandse vrijheid maximaal te benutten. “Ik ben nu nog bezig met een taalcursus. Daarna wil ik een ICT-opleiding gaan doen. Over vijf jaar wil ik echt goed Nederlands kunnen praten, een baan hebben en misschien wel een vriendin. Het maakt me niet zoveel uit waar ze vandaan komt.”

Ster advertentie
Ster advertentie