FunX

Opkomende artiest Reanny over female empowerment: "Het is mogelijk om meerdere vrouwen aan de top te hebben"

foto: Lowie
  1. Newschevron right
  2. Opkomende artiest Reanny over female empowerment: "Het is mogelijk om meerdere vrouwen aan de top te hebben"

De rapscene verandert en er is steeds meer ruimte voor vrouwelijk talent. Ook in Nederland zijn er meer opkomende vrouwelijke rappers. De Amsterdamse Reanny uit Kraaiennest is hier een perfect voorbeeld van. Wat haar rapstijl typeert is onder meer haar directheid en de boodschap over female empowerment. Ze rapt wat ze denkt en heeft haar tracks gebundeld tot de EP: A Goddess, WBU? die vandaag uitkomt.

Reanny

Om als vrouw te moven in een scene die gedomineerd wordt door mannen is sowieso empowering voor vrouwen. Female empowerment is ook een onderwerp dat expliciet terugkomt in de muziek van Reanny. De Surinaams/Antilliaanse artiest beschrijft haar eigen sound als uplifting, sexy en ongefilterd. "Ik neem geen blad voor de mond. Sommige mannen vinden mijn directheid intimiderend, maar ik rap wat ik denk. Het is een van mijn kenmerken." Reanny kijkt op naar vrouwelijke collega's die zich staande hebben gehouden in de muziekindustrie."Vooral Nicki Minaj en Latto inspireren mij enorm. Latto zegt dat je gewoon door moet gaan, zelfs als je 'nee' te horen krijgt. Dit geldt ook voor Latifah, voor haar heb ik super veel respect over hoe ze zichzelf staande hield al die jaren tussen mannen. In het begin van mijn carrière reageerden mensen onder mijn posts met opmerkingen als: 'Dit gaat toch niet werken, je kunt beter meteen stoppen.' Daar heb ik geen gehoor aan gegeven. Ik bleef in mezelf geloven, ondanks de vooroordelen."

‘A Goddess, WBU?’

De opkomende artiest wil nu ook een inspiratiebron zijn voor vrouwelijke rappers die na haar komen. Reanny's nieuwe EP A Goddess, WBU? draait volledig om female empowerment. Zo vertelt de rapper dat ze zichzelf ziet als een goddess. "In mijn ogen is een goddess een vrouw die in haar kracht staat. Een goddess wordt bewonderd voor de verantwoordelijkheid die ze neemt om een weg te banen en een inspiratie te zijn voor andere vrouwen. Het ‘WBU?’ (What About You?)-gedeelte is eigenlijk een vraag naar de luisteraar. Hoe denk jij over jezelf?"

Volgens Reanny is de muziekindustrie nu nog een mannengame. Ze wil laten zien dat vrouwen hier ook een plek kunnen innemen. "Over het algemeen vinden mannen niet dat je hoort te rappen als vrouw, vooral niet als zwarte vrouw. De verantwoordelijkheid die ik voel als vrouwelijke rapper is zeker een uitdaging, maar ik ben bereid om de kogels op te vangen voor de vrouwen die na mij komen. Ik wil graag een brug zijn voor vrouwelijke artiesten om samen te werken, iets wat nu nog te weinig gebeurt."

foto: Lowie

Toekomst

In de toekomst wil Reanny graag samenwerken met bekende nationale artiesten. "Ik zou graag samen willen werken met Latifah, Zoë Tauran en Frenna." Haar uiteindelijke doel is om internationaal door te breken. "Een van mijn langetermijndoelen is een samenwerking met de internationale ster Stefflon Don en het winnen van een Grammy. Later zou ik ook graag een track in het Papiaments uit willen brengen. Voor nu richt mij nog even op de Nederlandse scene."

Ster advertentie
Ster advertentie