FunX

Zwarte Piet: racistisch? Niet!

  1. Newschevron right
  2. Zwarte Piet: racistisch? Niet!

De Zwarte Pieten-discussie is nog niet eens op volle kracht begonnen maar lijkt nu al tot een hoogtepunt (of dieptepunt) te komen:


Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) is van plan het Sinterklaasfeest met alle elementen die daar bij horen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland te plaatsen.

Het VIE is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aangewezen om een lijst met Nederlandse volkstradities aan te leggen. Kort gezegd krijgt het Sinterklaasfeest, zoals dat al jaren gevierd wordt (dus inclusief Zwarte Piet), met deze plaatsing een beschermde status.

De plaatsing had nog even een geheimpje moeten blijven maar de mailwisseling tussen VIE-directeur Ineke Strouken en advocaat Douwe Linders (die het Pietengilde bijstaat in de procedure die over een week dient bij de Raad van State), lekte uit en staat op de site van Quinsy Gario. Met de plaatsing wordt het aanvechten van Zwarte Piet een stuk moeilijker:

“Dat het hele feest “met alle elementen” op de nationale traditielijst komt te staan, kan behulpzaam zijn in de procedure om het feest in zijn traditionele karakter te bewaren,” zegt advocaat Linders. En verder: “Wij willen aantonen dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm geen negatieve stereotypering is. Plaatsing op de inventaris is voor ons een ondersteunend argument.”

Reageren of zelf schrijven voor CritiX Online? Check hier de voorwaarden en doe mee!

Ster advertentie
Ster advertentie