FunX

Hoe het kan dat iemand op jonge leeftijd een aanslag pleegt

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Hoe het kan dat iemand op jonge leeftijd een aanslag pleegt

Er zijn de afgelopen tijd veel heftige dingen gebeurd in Frankrijk. Een onthoofding, twee neergestoken vrouwen onder de Eiffeltoren en gisteren werd er in Nice ook een aanslag gepleegd. Nieuws over extremistisch geweld of onrust in Frankrijk lijkt bijna dagelijkse kost te worden. Vaak blijkt de aanslagpleger ook nog ontzettend jong te zijn. In Start vertelde programmamaker en docent Karim Amghar meer over hoe het kan dat iemand op jonge leeftijd een aanslag pleegt. Karim radicaliseerde vroeger zelf omdat hij zich ondergewaardeerd voelde, maar wist het tij te keren. Hij schreef ook het boek 'Van radicaal naar amicaal' voor docenten over het bespreekbaar maken van radicalisering.

Karim Amghar over radicalisering in Start

Voedingsbodem

De jongeren die dit soort aanslagen plegen komen vaak uit kwetsbare situaties, zo vertelt Karim. Onveilige thuissituaties, armoede, gebroken gezinnen zijn volgens hem allemaal beetjes die helpen om een 'voedingsbodem' te leggen voor extremistische gedachten. Als je kijkt naar de aanslagen op de docent en de kerk in Nice komt een van de plegers uit Tsjetsjenië en de andere uit Tunesië, landen waar die problemen zeker ook spelen. Volgens Karim hebben zulke jonge aanslagplegers nooit de vaardigheden geleerd om met bepaalde emoties om te gaan en kritisch na te denken.

Fabeltjesfuik

Karim ziet het gevaar ook in de online wereld. Hij beschrijft daarin de werking van de fabeltjesfuik. Afhankelijk van je interesses kan je steeds dieper in je radicale gedachten gaan geloven. Want hoe meer je op bepaalde content klikt, hoe meer je van hetzelfde te zien krijgt.

''Klik je vaak op posts over moslimhaat, dan is de kans groot dat je met een voedingsbodem een rechts-extremistische radicale wordt. De andere kant is ook waar. Als je constant klikt op items waarin het westen als slecht wordt gezien en je hebt al een dikke voedingsbodem, is de kans groot dat je jihadistisch radicaliseert.'' Aldus Karim.

Armoede en ongelijkheid is het gevaar

In Frankrijk gaat het al een lange tijd niet goed volgens Karim. Het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter en merkbaar. Hij vertelt dat armoede ervoor zorgt dat thuis belangrijke onderwerpen niet meer worden besproken en vaardigheden als omgaan met emoties niet worden ontwikkeld. Ook is er veel discriminatie en racisme in Frankrijk, waardoor de afstand tussen bevolkingsgroepen steeds groter wordt. Dit is zeker niet een excuus om een aanslag te plegen, maar dit is wel een resultaat van de situatie zegt Karim.

Quote

Aan de andere kant zitten er talloze loverboy-achtige ronselaars, die heel goed in weten te spelen op de onzekerheden van deze jongeren

Karim

Jongeren uit arme omgevingen zijn kwetsbaar. Ronselaars doen alsof ze begrip hebben voor de problemen van de jongeren en hun willen helpen. Tegelijkertijd maken ze een plan om ze te misbruiken, met als doel de samenleving uit elkaar te drijven.

Oorlog

De Franse president Macron gebruikte het woord 'oorlog' om de situatie in het land te omschrijven. Volgens Karim is dit geen slimme zet; ''dit is juist iets wat die radicalisering versterkt''. Voor mensen die op het randje van radicalisering zitten, kunnen woorden als 'oorlog' en 'islamofascisme' juist dat laatste zetje zijn. Tegelijkertijd zijn er ook heel veel mensen die onterecht angstig zijn voor moslims: ''Dit kan je alleen maar voorkomen door met elkaar te praten, te ontmoeten en bewust te zijn van je eigen angst'', aldus Karim.

Quote

Je zou nu maar veertien jaar zijn en de metro moeten pakken om negen uur 's avonds.

Karim
Ster advertentie
Ster advertentie