FunX

Van profvoetballer naar jongerenwerker: "Ik moest dit pad bewandelen"

  1. Newschevron right
  2. Van profvoetballer naar jongerenwerker: "Ik moest dit pad bewandelen"

Als profvoetballer lijkt de wereld aan je voeten te liggen. Je wordt gezien als held en iedereen is trots op je. Maar wat als je contract niet verlengd wordt en je ook geen idee hebt hoe je dan je geld moet verdienen? Het overkwam Melvin Kolf. Hij maakte noodgedwongen een carrièreswitch en is nu als jongerenwerker gelukkiger dan ooit. Tannaz sprak met hem in Jouw Stad NL.

"Alles gebeurt met een reden. Ik denk dat ik dit pad heb moeten bewandelen om nu anderen te inspireren, motiveren en activeren." - Melvin Kolf

Voetbal als redding

Melvin groeide op bij zijn moeder in een achterstandswijk in Nijmegen. Hij zag de struggles van iedereen om zich heen en vond het moeilijk om zijn moeder zo te zien bikkelen. "Ik kon redelijk voetballen en dat is mijn redding geweest", vertelt Melvin. Het lukte hem om het betaalde voetbal te halen en kreeg een vier jarig contract. "Je denkt dan dat het allemaal niet op kan."

Contract niet verlengd

Toen hij 24 was, kreeg hij te horen dat zijn contract niet verlengd werd. Zijn wereld stortte in."Ik had nooit gespaard, nooit gestudeerd en nooit ander werk gedaan. Dus wat ga je dan doen?" Hij vond het niet alleen moeilijk om te bedenken hoe hij weer brood op de plank moest brengen, het was ook vervelend om anderen onder ogen te komen. "Als voetballer had ik status, mensen keken naar me op. Maar de verjaardagen daarna toen ik geen voetballer meer was, was ik het zwarte schaap."

Upgrade

Na het doen van vrijwilligerswerk en een studie, werkt Melvin tegenwoordig als jongerenwerker. "Nu mag ik kinderen en jongeren helpen om het maximale uit zichzelf te hebben." Zijn werk is om anderen te inspireren, motiveren en activeren. En dat ziet hij zeker niet als downgrade, eerder als upgrade. "Ik had een fantastisch leven als voetballer, maar al die erkenning en waardering die ik nu terugkrijg, daar kan geen geld tegenop."

- Goed nieuws is geen nieuws? Nee hoor, bij FunX telt positief nieuws net zo goedl! #feelgoodfriday -

Ster advertentie
Ster advertentie