FunX

Sollicitante geweigerd om hoofddoek

  1. Newschevron right
  2. Sollicitante geweigerd om hoofddoek

Het Brabants Dagblad brengt vandaag het verhaal naar buiten van de 20-jarige Tilburgse Saloua. Nadat zij solliciteerde op de functie van caissière bij het tuincentrum GroenRijk in haar woonplaats, kreeg ze te horen dat ze de functie niet kreeg. Omdat ze een hoofddoek draagt.


Groene hoofddoek
"Ik wist niet wat ik hoorde," vertelt Saloua aan het Brabants Dagblad. Ze stuurde een mail achter de afwijzing aan, waarin ze verklaart dat ze bereid is om haar hoofddoek naar achteren te dragen. Op die manier zou haar hals zichtbaar zijn. Ook bood ze aan een groene hoofddoek te dragen: "Ik ben een spontane meid, kan met iedereen goed overweg en kleed me sportief," zegt Saloua.

Niet welkom
Saloua kreeg te horen dat ze welkom was voor een gesprek, als ze bereid zou zijn om zonder hoofddoek te werken. Wim van de Noort, eigenaar van Groenrijk, bevestigt het verhaal van Saloua: "Dit past niet in onze bedrijfscultuur. We vinden het niet gewenst, daar hebben we een uitgesproken mening over.” Het tuincentrum accepteert ook geen piercings en tatoeages bij medewerkers.

Niet de eerste keer
NU meldt terecht dat dit niet de eerste keer is dat een sollicitante met de Islamitische geloofsovertuiging een baan wordt geweigerd vanwege haar hoofddoek. Wettelijk is het niet toegestaan iemand een functie te weigeren op basis van zijn of haar godsdienst. Ook volgens het College voor de Rechten van de Mens moet iedereen uiting kunnen geven aan zijn of haar religie.

Wat vind jij?
Kan het écht niet wat Saloua is overkomen of is het de werkgever z'n goed recht om uiterlijke eisen te stellen aan werknemers?

Ster advertentie
Ster advertentie