FunX

Zeynep over pestverleden: "Mijn buik zat onder de blauwe plekken"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Zeynep over pestverleden: "Mijn buik zat onder de blauwe plekken"

Tijdens de Week Tegen Pesten gaat Fernando in gesprek met schoenontwerpster Zeynep Dag over haar ervaringen met pesten. Zeynep heeft een boek gepubliceerd waarin ze onder meer de donkerste momenten van haar leven beschrijft.

Week Tegen Pesten

Zeynep schuift aan bij Start met Fernando en deelt haar pijnlijke herinneringen aan het pesten tijdens haar middelbareschoolperiode. "Ik werd op verschillende manieren gepest. Mensen lieten me struikelen tijdens de gymlessen, ze sloegen me of zeiden dat mijn cijfers niet klopten en dat ik had afgekeken", aldus Zeynep. Veel van deze traumatische ervaringen heeft ze verwerkt in haar boek Strijder op hakken. "Ik deed er alles aan om niet geslagen te worden. Dus verstopte ik me op het toilet om mijn lunch te eten. Door hier te eten, werd ik kotsmisselijk en at ik uiteindelijk helemaal niet meer tijdens de pauzes. Mijn maag knorde constant tijdens de lessen en ik probeerde het geluid te dempen door tegen mijn buik te duwen", luidt een van de passages die ze voordraagt.

Een schokkend moment voor Zeynep was toen ze na het douchen ontdekte dat haar buik vol blauwe plekken zat. Ze dacht eerst dat ze een ernstige ziekte had. De volgende dag op school, toen ze weer tegen haar eigen buik zat te boksen, besefte ze wat de oorzaak was van deze blauwe plekken. "Het was inderdaad een hele enge 'ziekte'. Ik at voortaan alleen in de avonden. Het zorgde er niet alleen voor dat ik afviel, maar dit zou mij nog tot mijn twintigste levensjaar achtervolgen. Overdag durfde ik namelijk niet te eten", zegt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strijder op hakken

Makkelijk was het niet voor Zeynep om over haar pestverleden te schrijven. "Het was ontzettend moeilijk om die hoofdstukken te schrijven. Ik moest terugdenken aan de pesterijen die ik dacht achter me te hebben gelaten", zegt ze. "Ik kon er destijds met niemand over praten, zelfs mijn ouders wisten van niets. Ze kwamen er pas achter door een interview dat ik twintig jaar later gaf." Zeynep had in haar tienerjaren het gevoel dat de pesterijen haar eigen probleem waren en dat ze dit alleen moest oplossen. Maar dat was niet het enige dat haar pijn deed. "Het ergste vind ik nog dat geen enkele docent naar me omkeek. Ik wil dan ook tegen de docenten die nu luisteren zeggen: als je ziet dat er gepest wordt, kom dan in actie. En als je niet durft in te grijpen, neem dan ontslag. Als je er niets van zegt, begrijp je niet wat het betekent om docent te zijn", aldus Zeynep.

Ster advertentie
Ster advertentie