Up 2 Date

'Gossip Girl'-roddelkanalen nemen scholen over via TikTok met alle gevolgen van dien

foto: Ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'Gossip Girl'-roddelkanalen nemen scholen over via TikTok met alle gevolgen van dien

Op TikTok duiken steeds meer roddelkanalen op die gebaseerd zijn op de mateloos populaire serie Gossip Girl. Deze roddelkanalen hebben in een mum van tijd complete middelbare scholen overgenomen. Dat heeft niet alleen grote, negatieve gevolgen voor de mensen die in de TikTok-video's benoemd worden, maar ook voor de personen achter de roddelkanalen.

Gossip Girl

De Amerikaanse dramaserie Gossip Girl is door sommige mensen het echte leven in geroepen. De zogenaamde roddelkanalen verspreiden roddels over leerlingen en leraren via TikTok en klinken als volgt: "Heb ik nou gehoord dat (naam leerkracht) gezoend heeft met een leerling voor een hoger cijfer?" en "Was meneer (naam) nou binnengelopen op brugklaskamp toen meisjes zich aan het omkleden waren?" Daarbij zie je het logo van de Gossip Girl-serie in beeld en hoor je ook de originele soundtrack van de serie.

Gebruikers van de app spreken over een "TikTok-trend" die gaande is en zien het als "iets grappigs", maar het kan wel degelijk een grote impact maken op iemands leven. Zo vertelt een anonieme bron aan NOS Stories dat ze niet meer normaal door de schoolgangen kan lopen, zonder dat ze raar wordt aangekeken. "Mijn naam verscheen op een roddelkanaal en er stond dat ik bepaalde dingen had gedaan. Sindsdien krijg ik telkens de vraag of ik de persoon ben die genoemd wordt en of de roddels over mij waar zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strafbaar

Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media vertelt aan RTL Nieuws dat roddelen al eeuwenoud is, maar dat de gevolgen van zo'n roddel in dit tijdperk groter zijn dan je denkt. "Het vroegere roddelen op het schoolplein heeft een vluchtig karakter. Het zoemt rond in de gangen, maar daar word je als slachtoffer verder niet mee geconfronteerd. Het wordt een ander verhaal wanneer die beelden online staan. Als een roddel nu groot wordt, bestaat er een kans dat het voor altijd online blijft staan", zegt Pardoen. En dat heeft volgens haar ook een grote invloed op zowel de vrienden- als de familiekring van de persoon in kwestie. Daarbij stelt Pardoen dat roddels verspreiden strafbaar is. "Je brengt iemand in diskrediet en los van het feit dat je mensen kwetst, beschadig je ze ook." Verschillende media melden dan ook dat sommige middelbare scholen onderzoek doen naar de roddelaccounts en naar de personen die erachter zitten.

Ster advertentie
Ster advertentie