FunX

Begeleider van doodgestoken Chuchu (19) deelt video: "Waarom vinden jullie dit stoer?"

  1. Newschevron right
  2. Begeleider van doodgestoken Chuchu (19) deelt video: "Waarom vinden jullie dit stoer?"

Steekincidenten onder jongeren komen steeds vaker in het nieuws. Op 10 augustus kwam de 19-jarige Cennethson 'Chuchu' Janga om het levenna een steekpartij in Scheveningen.Chuchu's begeleider Rasaul vindt dat er verandering moet komen en besloot daarom een filmpje op te nemen met een belangrijke boodschap voor de jeugd. Rasaul vertelde in Start met Fernando over zijn band met Chuchu.

Dromen en doelen

"Ik krijg nu weer een brok in mijn keel als ik erover praat", zegt Rasaul zodra hij begint te vertellen over Chuchu. "Het is nog steeds een zware tijd voor mij en de familie." Als persoonlijk begeleider van Chuchu hielp Rasaul hem bij het verwezenlijken van zijn dromen en doelen. "Hij had zich ingeschreven voor de opleiding Pedagogisch Medewerker. Hij wilde namelijk zelf heel graag met jongeren en kinderen werken. Daarnaast was hij ook bezig met het behalen van zijn rijbewijs."

Sterke band

Toen Rasaul net was begonnen bij de jeugdinstelling waar hij nu werkt, werd hij door een oud-collega voorgesteld aan Chuchu. Die beschreef hem als 'heel erg gesloten'. "Mijn collega vertelde dat hij een van de weinigen was die een verbinding en een band met Chuchu had. Ik ben toen maandenlang bezig geweest om een connectie met deze jongen te krijgen. Op een dag kwam Chuchu zelf naar mij toe met de vraag of ik zijn persoonlijk begeleider kon worden. Zodoende heb ik een hele sterke band met hem gekregen."

'Mijn hart huilt'

Rasaul betreurt het feit dat tegenwoordig veel jongeren wapens bezitten en die uiteindelijk gebruiken met fatale gevolgen van dien. Daarom besloot hij een video te publiceren op LinkedIn met een belangrijke boodschap voor jongeren.

"Mijn hart huilt als ik zie waar deze jongeren allemaal mee bezig zijn. Mijn hart huilt omdat zij nog een heel leven voor zich hebben. Maar mijn hart huilt vooral omdat zij met hun gedrag het leven van anderen ontnemen en hun nabestaanden ontzettend veel pijn doen. Het is hartverscheurend voor een moeder om haar kind te moeten begraven. Ik vraag mij af of zij hier weleens bij stilstaan. In plaats van elkaar omhoog te helpen, willen de meesten elkaar alleen maar uitdagen en afmaken. Waarom vinden jullie dit stoer? Waarom is het niet stoer om weg te lopen van geweld? Waarom vinden wij dat niet normaal?"

STOP GEWELD

Je hoort het steeds vaker in het nieuws: gewelddadige incidenten, mishandeling en wapenbezit onder jongeren. Dat geweld nooit de oplossing is, hoeven we je niet te vertellen. Maar wat is dan wél de oplossing? En waar komt dat onveilige gevoel en de drang om wapens te dragen vandaan? Lees hier alle verhalen over wapenbezit en zinloos geweld.

Ster advertentie
Ster advertentie