FunX

PVV tweede grootste partij onder Surinamers: hoe komt dat?

  1. Newschevron right
  2. PVV tweede grootste partij onder Surinamers: hoe komt dat?

De PVV is, na de PvdA, de grootste partij onder Surinaamse Nederlanders. Dit blijkt uit de EtnoBarometer, waarbij zichtbaar wordt gemaakt waar de politieke voorkeur ligt van de vier grootste groepen Nederlanders met een migratieachtergrond. Het gaat daarbij om Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers. Morad en Shay belden met onderzoeker Aziz el Kaddouri van het Opiniehuis.

Links

Aziz laat weten dat nog steeds de meeste Nederlanders met een migratieachtergrond op linkse partijen stemmen. Eerder werd er vooral gestemd op de PvdA, maar er zijn nu ook verschuivingen zichtbaar naar bijvoorbeeld Denk. Een klein deel zegt nu dus ook een voorkeur te hebben voor de PVV.

Weinig aandacht

Onder de Surinaamse Nederlanders wil veertien procent op de PVV stemmen. Bij Antillianen ligt dat getal op tien procent. Maar hoe komt dat eigenlijk?

''Mensen zijn het zat dat de gevestigde politieke partijen te weinig naar hen luisteren en hun zorgen niet serieus nemen, zoals discriminatie, uitsluiting, werkloosheid en onderwijs. Deze groepen hebben te weinig aandacht gehad vanuit de politiek.''

Zorgen

Een aantal Surinamers vindt ook de instroom van alle nieuwkomers ook vervelend. Ze maken zich zorgen om Nederland, vooral als het gaat om thema's als onveiligheid, criminaliteit, instroom van nieuwkomers en verdringing op de arbeidsmarkt. Dit zijn voor hen redenen om toch op de PVV te stemmen.

''Ook zij zeggen letterlijk vol = vol.''

Onveiligheid

Het is vreemd, want volgens veel mensen staat de PVV juist voor uitsluiting en discriminatie. Je zou denken dat ook Surinamers daar tegen zijn, maar een deel lijkt de partij nu juist te omarmen.

''Het zijn geen racisten. Ze zijn het zeker niet met alle punten van Wilders eens. Zo kunnen veel Surinamers zich niet in vinden in de de-islamisering, maar wel in andere thema's zoals criminaliteit en onveiligheid.''

Surinamers

Toen dit nieuws naar buiten kwamen, waren er op Facebook veel reacties te lezen waarin stond dat het waarschijnlijk zou gaan om Hindoestaanse Surinamers. Aziz begrijpt dat, maar heeft het onderscheid tussen de verschillende Surinamers niet meegenomen in het onderzoek.

''Volgende keer ga ik het zeker meenemen. Nu heb ik het niet gepeild, maar ik kan me wel voorstellen dat Hindoestaanse Surinamers meer anti-islam zijn meer geneigd zijn om PVV te stemmen.''

Verdeeldheid

Iedereen wil graag van de verdeeldheid in het land af, maar ook met de EtnoBarometer wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende groepen. Shay vraagt zich af wat het belang is van zo'n graadmeter. Volgens Aziz is het nu nog heel belangrijk, omdat elke groep op een andere manier van de politiek verlangt dat er rekening met hen wordt gehouden.

''Ik hoop ook dat er een dag komt dat het niet nodig is. Maar nu zie je duidelijk dat Surinamers andere behoeften hebben dan bijvoorbeeld Turken of Marokkanen.''

Ster advertentie
Ster advertentie