FunX

Paula wilde van haar Instagramverslaving af: "Het afkicken duurde 10 dagen"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Paula wilde van haar Instagramverslaving af: "Het afkicken duurde 10 dagen"

Heel eerlijk: hoe vaak open jij Instagram op een dag? En hoe vaak denk je dan 'wat ben ik eigenlijk aan het doen?' Bij de 23-jarige Paula was dat veel vaker dan dat ze zou willen. Ze verwijderde daarom de app en beschreef in een artikel voor RTL Nieuws hoe dat haar afging. In Start vertelt ze er aan Sander meer over. "Ik besefte niet dat ik zo verslaafd was."

The Social Dilemma

Paula vertelt dat ze vooral zo verslingerd was aan Instagram, omdat ze als nieuwsredacteur altijd van alles op de hoogte wil zijn. Anders krijgt ze last van FOMO (Fear of Missing Out). "Als mensen ergens over praten - een filmpje of een nieuwtje - dan wil je daar over mee kunnen praten. Dat heb ik altijd al gehad."

Zoals voor velen was de Netflix-docu The Social Dilemma voor Paula een eye-opener. Daarin wordt uitgelegd op wat voor manier apps er alles aan doen om door middel van algoritmes jouw aandacht zo lang mogelijk vast te houden. "Ik wilde het niet meer en daarom heb ik de app verwijderd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afkicken

Tijdens het afkicken, wat bij haar tien dagen duurde, kwam Paula er pas achter hoe vaak ze eigenlijk op Instagram keek. "Dan zit je op de wc en denk je: oh nee, ik heb het niet meer." De drang om de eindeloze foto's, filmpjes en berichtjes te bekijken bleek af en toe te groot. "Ik logde drie keer stiekem in via mijn laptop", schrijft ze in haar afkickverslag.

"Ik logde net in op mijn Instagram om het profiel van mijn ex op te zoeken. Hoe hard kan je falen?! Direct na het inloggen spotte ik een jarige, dus vervolgens kon ik het niet laten een felicitatie te plaatsen. Voor ik het wist was er weer een uur verstreken."

Paula (23) over het verwijderen van Instagram

Meer tijd over

De tijd die Paula overhoudt nu ze helemaal is afgekickt, gebruikt ze vooral om meer te lezen. "Dat is denk ik een heel goed ding." Wel is er nu een andere app die ze veel checkt: YouTube. "Ik upload zelf geen video's, dus je hebt daar wel minder dat gevoel dat je wilt dat mensen je content zien en liken."

Hou vol

Is Paula's verhaal herkenbaar? En wil jij liever ook minder tijd doorbrengen op social media? "De app verwijderen is niet moeilijk", zegt Paula. Het volhouden is het lastigste. "Die verslaving gaat weg na een tijdje en dan ga je zien dat het alleen maar fijner is." Gedragspsychologe Dané Mulder geeft in Paula's artikel wat tips:

  • Begin met kleine stapjes: verkort bijvoorbeeld eerst je scrolltijd in plaats van meteen de app te verwijderen.
  • Download een app die je helpt je schermtijd te verkorten.
  • Zet je notificaties uit.
  • Verplaats je app naar pagina 3 van je telefoon, zodat je meer 'moeite' moet doen om erop te klikken.
  • Leg je telefoon uit het zicht.
Ster advertentie
Ster advertentie