FunX

Overhead koptelefoons beter voor je oren

  1. Newschevron right
  2. Overhead koptelefoons beter voor je oren
Bij elektronicazaken heb je tegenwoordig keuze uit tientallen verschillende koptelefoons. Bij het kopen van een nieuwe koptelefoon is het verstandig om niet alleen rekening te houden met het uiterlijk en de geluidskwaliteit, maar ook met je gehoor. Je hebt keuze uit in-ear en overhead headphones, maar welke is nou beter?

Volgens audioloog Jan De Laat is het nadeel van in-ear dat het dopje diep in je oor zit en daardoor dichterbij je trommelvlies ligt. Het geluidsniveau is daardoor hoger dan bij een overhead headphone die om je oor zit. "Bij een koptelefoon die om je oor zit kan je makkelijker van een minder hoog geluidsniveau genieten omdat geluid van buitenaf beter afgeschermd wordt," aldus de audioloog.

Volumebegrenzing
Sinds vorige week worden alle muziekspelers met een volumebegrenzer uitgerust. De limiet bij mp3-spelers en smartphones ligt nu op 85db. Volgens De Laat is dat te vergelijken met het geluidsniveau van een motor die voorbij rijdt.

Gehoorbeschadiging
Als je langdurig naar geluid van dat niveau luistert, gaat je gehoor na verloop van tijd achteruit. De trilhaartjes in je slakkenhuis gaan dan kapot. Zodra die stuk zijn, kunnen ze niet meer hersteld worden: "Het is een beetje te vergelijken met een korenveld. Als de wind waait, gaan ze slap hangen maar kunnen ze gelukkig weer overeind komen. Als het stormt, gaan ze knakken en komen ze niet meer overeind."

Je kan ook je trommelvlies scheuren bij een lawaainiveau dat veel hoger ligt; bijvoorbeeld bij vuurwerk dat dicht bij je oor afgaat. Deze kan wel vervangen worden maar doet het nooit zo goed als een trommelvlies die niet vervangen is.

Tips
Het is beter om niet te lang achter elkaar naar harde muziek te luisteren. De kans op gehoorbeschadiging is dan groter. Je kan volgens de audioloog beter af en toe een pauze nemen. Als je iemand die vlakbij je staat niet meer kan horen, dan staat het volume van je mp3-speler te hoog.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F76810359"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie