FunX

Couple goals: dit koppel verklapt hoe je het 67 jaar met elkaar volhoudt

  1. Newschevron right
  2. Couple goals: dit koppel verklapt hoe je het 67 jaar met elkaar volhoudt

Besef, vroeger had je na één afspraakje verkering en de kans was groot dat dat uiteindelijk ook je partner for life werd. Nu is er een enorm grijs gebied tussen die eerste date en uiteindelijk een officiële relatie: one night stands, bootycalls, sidechicks en het welbekende ‘bezig zijn’. Als je de hoop op een happily ever after al een beetje verloren was, lees dan wat deze twee ultieme powercouples, jong en oud, te vertellen hebben. Zij bewijzen namelijk dat het wél kan.

Exit langdurige relaties?

Steeds meer jongeren blijven langer single terwijl uit onderzoek van het CBS blijkt dat driekwart van de jongeren uiteindelijk toch echt wil trouwen. Van die huwelijken eindigt uiteindelijk dan weer een op de drie in een scheiding. Langdurige relaties lijken steeds zeldzamer. “We leven langer dan ooit tevoren. Menselijke lijven zijn niet gebouwd om zo lang bij elkaar te blijven", zei professor Jan Hindrik Ravesloot al in Glamour. Gelukkig zijn er genoeg stellen die het tegendeel bewijzen.

Couple goals: riet en piet

Van wie kan je beter relatieadvies aannemen dan van een koppel dat al meer dan 60 jaar samen is? Riet en Piet zijn maar liefst 67 jaar een stel, waarvan 62 jaar getrouwd. Let that sink in. Ze leerden elkaar kennen toen ze 16 en 17 jaar oud waren, maakten een afspraakje en weken sindsdien niet meer van elkaars zijde. Besef dat dit in een tijd was dat je als tiener geen telefoon, OV-kaart of auto had. Dus wat deed je dan? Elkaar op de fiets ophalen van werk en twee keer in de week naar de bioscoop.

stiekem in het park

Van samen slapen als ongetrouwd stel was geen sprake. Meiden en jongens mochten niet eens in hetzelfde zwembad zwemmen. Piet vertelt dat er zelfs een hoge muur tussen het heren- en damesbad stond, waar de jongens dan stiekem het cement tussenuit pulkten om er doorheen te gluren. Om als lovebirds toch samen tijd door te brengen, moest je stiekeme en creatieve oplossingen bedenken. "Je ging naar buiten, naar het park. Als het 's avonds donker was, zaten er op alle bankjes stelletjes flink door te vrijen", vertelt Piet.

"Toentertijd ging je twee of drie keer met elkaar mee en dan was het al vast, dan had je een 'vrijer'."

nog steeds steady together

Door de jaren heen is hun band alleen maar sterker geworden. Wat daar aan heeft bijgedragen? Samen dingen ondernemen. "Heel ons leven zijn we bijvoorbeeld altijd naar de schouwburg geweest en dat doen we nog steeds." Samen bezig blijven en dingen ondernemen, elkaar helpen en attent blijven is volgens Riet en Piet essentieel. Daarnaast ook je eigen ding blijven doen, zodat je elkaar 's avonds wat te vertellen hebt, is even belangrijk. Zo zijn de twee elkaar nog steeds niet beu:"Wij zitten 's avonds heel dicht bij elkaar op de bank en dan zeggen we tegen elkaar: 'wat hebben we het toch goed'."

dedicated

Van de rust en tevredenheid die dit koppel uitstraalt, valt veel te leren. Kunnen genieten van kleine dingen is key. "Ik denk dat jonge mensen veeleisend zijn vandaag de dag, zowel tegenover zichzelf als degene waarmee ze samen zijn." Piet kan er met zijn hoofd niet bij dat jonge stellen met een baby kiezen voor een scheiding. Volgens hem geven mensen tegenwoordig veel te snel op. Hij geeft aan dat dat te maken heeft met het gebrek aan discipline en tolerantie bij mensen en niet per se met de vele verleidingen. "Die waren er vroeger ook." Maar vroeger moest je harder voor dingen werken en dat is ook nodig binnen een relatie. "Je moet het zelf doen."

"Als je wat wilt bereiken, moet je er iets voor doen. Als je samen wilt blijven, moet je er iets voor over hebben, het is geven en nemen."

high school sweethearts

Dat je ook in een tijd van Tinder, Temptation Island en thirsty dm-sliders prima een goede langdurige relatie kan hebben, bewijzen de 24-jarige Debby en haar vriend. Ze zijn al samen sinds het Hyves- en Ping-tijdperk en vormen al meer dan zeven jaar een steady couple met bijna nooit ruzie. Volgens Debby gaat het mis wanneer je te weinig tijd voor elkaar vrijmaakt. "Ik geloof er niet in als je elkaar maar één keer in de week ziet naast je drukke leven met werk en vrienden. [...] Af en toe laat ik wel eens iets anders om bij hem te kunnen zijn, prioriteiten stellen is belangrijk." Daarnaast benadrukt Debby - net als Piet - dat veel jongeren nu te veeleisend zijn. "Mensen willen tegenwoordig te veel", zegt ze. "Een relatie, maar ook vrij zijn. Hij moet lief zijn, maar niet té lief. Maar wanneer heb je alles? Het is nooit 100% geweldig. Je moet accepteren dat je niet alles kunt hebben."

"Voor singles kan het zoveel makkelijker zijn als je je iets anders opstelt. Iets willen wat je niet hebt, lijkt tegenwoordig hét ding."

VERLEIDING

Bang om te iets te missen is Debby niet. Hooguit de angst dat haar vriend in de toekomst misschien toch behoefte krijgt naar iets meer, maar dat is vaak snel weer over. Wel was het volgens haar vroeger, met minder invloeden van onder andere social media, wel makkelijk om een langdurige relatie vol te houden. "De verleiding is nu groter. De drempel is lager om vreemd te gaan als je geen principes hebt. Dat maakt het voor de ander weer minder makkelijk om iemand te vertrouwen en je open te stellen."

"Ik ben nog echt verliefd op hem, ik kan nog steeds aan hem denken als ik bijvoorbeeld onderweg ben en ineens weer kriebels krijgen."

team

Dat Debby's relatie écht goed zat, bleek wel uit het feit dat zowel zij als haar vriend beide een half jaar in het buitenland hebben gestudeerd. "Natuurlijk was dat op het begin lastig, maar het is belangrijk om het elkaar te gunnen en elkaar vrij te laten." Ze vertelt dat het naast een bevestiging van vertrouwen ook een relatieboost was: "Elkaar weer even missen zorgt ervoor dat de boel weer opleeft en je niet in een sleur raakt." Hoe zij het verder 'spannend' houden? "Elkaar blijven uitdagen en stimuleren, bijvoorbeeld op het gebied van hobby's en werk." Ze geeft aan dat zij en haar vriend zichzelf zo samen ontwikkeld hebben en daardoor in al die jaren niet uit elkaar zijn gegroeid. "Zie elkaar als een team en help elkaar."

"Challenge elkaar, zo groei je samen én alleen."

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Ster advertentie
Ster advertentie