Naar homepage
FunX

Anette werd slachtoffer van een lovergirl: "Ik zag haar als vriendin"

foto: Ter illustratie/Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Anette werd slachtoffer van een lovergirl: "Ik zag haar als vriendin"

Van loverboys heb je waarschijnlijk al wel vaker gehoord, maar het fenomeen lovergirls kent nog niet iedereen. En dat maakt ze des te gevaarlijker. Elif Kan van de Alicante-podcast deed hier onderzoek naar en sprak met slachtoffer Anette. In TopiX vertelden de vrouwen aan Merel hoe zo'n lovergirl te werk gaat. "Ze heeft een hele andere rol. Ze wordt een soort vriendin van je, waardoor je er niet vanuit gaat dat ze streken bij je uithaalt", aldus Elif.

Nieuwe tactiek

De techniek van loverboys is al jaren bekend: ze verleiden slachtoffers - meestal meisjes - en gaan een 'relatie' aan, om haar vervolgens te chanteren en in te zetten als prostituee. Gelukkig is deze tactiek steeds minder succesvol, omdat slachtoffers onder andere dankzij voorlichtingen niet meer zo snel in de val lopen. Bij lovergirls is dat anders. Zij passen niet in dat bekende daderplaatje en gaan een vriendschap aan in plaats van een romantische relatie. Dat voelt voor het slachtoffer al snel vertrouwd, waardoor zij minder snel in de gaten heeft dat diegene verkeerde bedoelingen heeft, namelijk jou binnenhalen voor een loverboy.

'Vriendin'

Anette werd op haar 16e slachtoffer van een loverboy. Maar daar kwam ze mee in aanraking door een 'vriendin', oftewel een lovergirl. "Ik leerde haar kennen via het uitgaan en we deden veel leuke dingen samen. Toen heeft ze hem aan me voorgesteld, zo van: ik ken een leuke jongen voor jou", vertelt ze. Anette zag haar echt als vriendin en dat maakt het juist zo gevaarlijk. "Het is een nieuwe tactiek. Loverboys denken: we zetten een vriendintype in en die haalt haar binnen."

Anette werd close met de jongen, maar hun relatie werd al snel gewelddadig. "Ik moest alles voor hem doen. Als ik nee zei, dan werd ik bruut in elkaar geslagen." Toen Anette besloot een einde te maken aan de relatie, werd haar dat bijna fataal. "Toen ik m'n spullen ging halen, heeft hij me proberen te vermoorden. Het is dat een vriend binnenkwam en me daar weg kon trekken."

Slachtoffer of dader?

Vaak zijn lovergirls zelf in handen van een loverboy. Ze voeren dus zijn opdrachten uit. "Natuurlijk zijn er vrouwen die uit eigen wil handelen", vertelt Elif. "Maar de meesten worden gedwongen door de loverboy om die rol aan te nemen." Het is dus soms lastig om te bepalen of zo'n lovergirl nou alleen dader of ook slachtoffer is. "Het is een hele dunne lijn."

Cijfers over hoe vaak lovergirls toeslaan, zijn er niet. "Er doen maar heel weinig vrouwen aangifte", aldus Elif. Bovendien wordt er door slachtoffers vaak aangifte gedaan tegen de loverboy die erachter zit. De dame in kwestie die het slachtoffer als eerste ronselde, wordt dan vaak niet meegenomen in het verhaal.

Waarschuwing

Anette heeft destijds zelf ook weleens een vriendin aan die jongen voorgesteld toen hij daarnaar vroeg. Ze was zich toen niet bewust van die actie, maar haar vriendin werd uiteindelijk ook door de jongen ingepalmd. "Maar ik deed het vooral uit zelfbescherming. Ik dacht: als ik iemand meeneem, heb ik een getuige en zal hij zich wel inhouden en wordt het wat rustiger. Maar daar had hij schijt aan."

Uiteindelijk zat Anette zo'n vier maanden gevangen in deze benarde situatie. Haar verhaal heeft ze opgeschreven in het boek Meisje 4.1.8. "Ik wil mensen waarschuwen en ze wijzer maken. Zo van: jouw vriendin kan het ook zijn. Pas op, ga niet zomaar mee naar een jongen en stap niet zomaar ergens binnen."

Volgens Elif moeten er meer voorlichtingen komen over lovergirls, bijvoorbeeld op scholen of andere plekken waar nu alleen over loverboys wordt verteld. "We weten er veel te weinig over en er trappen nu veel vrouwen in. Dat moet stoppen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zoek hulp

Zit je zelf in een moeilijke situatie met een loverboy- of girl? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Dat kan bij Slachtofferhulp of bij hulporganisatie Fier. Daar kan je anoniem chatten met een hulpverlener of 24/7 bellen of mailen voor hulp en advies.

Ster advertentie
Ster advertentie