FunX

Dit is hoe het aan Giro555 gedoneerde geld wordt besteed

foto: Reddingswerkers in actie in de Turkse stad Hatay | EPA
  1. Newschevron right
  2. Dit is hoe het aan Giro555 gedoneerde geld wordt besteed

Hulp is hard nodig voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daarom is deze week Giro555 geopend. Maar hoe werkt geld doneren aan Giro555 precies? En hoe wordt dat geld eigenlijk besteed? FunX zocht het voor je uit.

Wat is Giro555?

Giro555 is een initiatief van de zogeheten Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Dat zijn er 11 in totaal: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision. Deze organisaties komen gezamenlijk in actie voor noodhulp bij uitzonderlijke humanitaire rampen.

Gaat 100 procent naar slachtoffers?

Sinds dinsdag hebben de de Samenwerkende Hulporganisaties Giro555 geopend om de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije te helpen. Dat kan door middel van gelddonaties. Veel mensen vragen zich af of daadwerkelijk 100 procent van het opgebrachte geld bij de slachtoffers terechtkomt.

"Giro555 wil de kosten zo laag mogelijk houden", legt Rode Kruis-woordvoerder Nathalie Dingeldein uit. "De afgelopen jaren waren de kosten die Giro555 moest maken voor een actie gemiddeld 3 procent van de opbrengst. Deze kosten mogen overigens niet meer dan 5 procent zijn." Deze actiekosten zijn bijvoorbeeld voor vormgeving, de website en de inkoop van advertenties.

Na aftrek van de actiekosten wordt de opbrengst verdeeld over de Samenwerkende Hulporganisaties. Ook zij maken kosten, denk aan het beoordelen, coördineren, controleren en verantwoorden van de hulpprogramma's. Deze kosten worden ook wel apparaatskosten genoemd. "Dit mag maximaal 7 procent van de opbrengst zijn", vertelt Dingeldein. "De afgelopen jaren ging van de acties die we georganiseerd hebben meer dan 90 procent van de opbrengst naar de slachtoffers van de diverse rampen."

Worden de uitgaven gecontroleerd?

Op deze pagina kan je de rapportages en financiële verantwoordingen van alle acties van Giro555 vinden, zodat je kunt zien hoe het geld is besteed en hoeveel mensen zijn geholpen. Alle uitgaven van Giro555 en de deelnemende hulporganisaties worden daarnaast door een onafhankelijke en externe accountant gecontroleerd. Op de website van Giro555 kun je de verslagen hierover lezen.

Hoe helpt Giro555 de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië?

De organisaties achter Giro555 werken dag en nacht om zoveel mogelijk aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië te helpen. Giro555 geeft aan dat het kan zijn dat de noden nog veranderen en dat het opgehaalde geld in dat geval ook op een andere manier kan worden besteed. Hieronder lees je in ieder geval waar de deelnemende hulporganisaties zich op dit moment mee bezig houden.

Reddingsacties en medische hulp

Door de aardbevingen worden nog heel veel mensen vermist. Daarom helpen verschillende organisaties, zoals het Rode Kruis, mee aan zoek- en reddingsacties om te zoeken naar overlevenden onder het puin. Ook medische hulp is dringend nodig. Om deze noodhulp te verlenen, staan onder andere Stichting Vluchteling en CARE Nederland klaar.

Onderdak

Door de aardbevingen zijn de huizen van tienduizenden mensen verwoest. Vanwege instortingsgevaar zitten veel mensen onbeschermd in de kou. Het is dus ontzettend belangrijk dat zij tijdelijk onderdak krijgen. Daar zorgen verschillende organisaties, zoals Cordaid en Kerk in Actie voor.

Eten, drinken en andere hulpgoederen

Een andere eerste levensbehoefte waar hard aan gewerkt wordt: eten, schoon drinkwater en andere hulpgoederen, zoals medicijnen, hygiënepakketten, winterkleding en dekens. Of dakzeilen die beschermen tegen regen en kou bieden. Onder andere Save the Children deelt deze spullen uit. De organisaties kopen zoveel mogelijk lokaal in om de lokale economie te stimuleren en te besparen op transportkosten.

Kinderen

Door de aardbeving zijn heel veel kinderen hun ouders kwijtgeraakt. Onder andere UNICEF helpt deze kinderen beschermen en zorgt voor psychologische hulp.

Meer vragen?

Is er voor jou nog een vraag onbeantwoord gebleven? Op de website van Giro555 vind je nog meer antwoorden op veelgestelde vragen over Giro555 in het algemeen én over de hulp in Turkije en Syrië.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie