FunX

Agnes Jongerius: "Ik was van plan nog even te blijven"

  1. Newschevron right
  2. Agnes Jongerius: "Ik was van plan nog even te blijven"
Het waren zware dagen voor FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Op dit moment is ze samen met de negentien andere aangesloten vakbonden verwikkeld in een diepgravend conflict over misschien wel de grootste pensioenhervorming ooit. Desondanks maakt ze donderdagochtend in Start een ontspannen indruk. De tien uur durende vergadering van afgelopen maandag en de eindeloze interviews met journalisten zijn niet aan haar af te zien.

Koffie
Agnes wuift het lachend weg. “Een gemiddelde vakbondsbestuurder houdt wel van een beetje lang doorvergaderen. Ik ook. Hoewel ik natuurlijk liever had gehad dat we er maandag uit waren gekomen.” Maar misschien ligt het geheim van haar uitgerustheid ook aan het zorgzame karakter van haar man die iedere ochtend koffie voor haar zet. Agnes prijst zichzelf gelukkig: “Ik ben blij dat ik dat niet zelf hoef te doen.”

Conflict
Begin deze week werd er flink onderhandeld over de hoogte van de AOW-leeftijd en de zekerheid rondom het pensioen. “Het was een avond met grote druk en spanning”, vat Jongerius samen. Ondanks het lange overleg is de FNV er nog niet uit. Mocht dat zo blijven, dan voert de minister van Sociale Zaken, Henk Kamp, zijn eigen plan door. Dat betekent volgens Jongerius o.a. dat de AOW-leeftijd per 2020 omhoog gaat en dat pensioengerechtigden 13% minder pensioen mogen opbouwen. Gelukkig voor Jongerius kan hij nog even geduld opbrengen en heeft de FNV nog even tijd om tot een gezamenlijke opvatting te komen.

Jongeren
Jongerius kan begrijpen dat onderwerpen als pensioen en AOW-leeftijd, een ver-van-mijn-bed-show zijn voor jongeren. Jongerius: “Ik snap dat jongeren het niet belangrijk vinden. Overigens vinden mensen van veertig dat ook. Mensen gaan het pas belangrijk vinden als ze vijfenvijftig zijn, maar dan is het te laat – tenzij je met een rijke man getrouwd bent of de staatsloterij hebt gewonnen haha.”

Privé
Zelf is Jongerius ook niet bezig met haar eigen pensioen. Ze bekent: “Eerlijk gezegd ben ik zelf van het soort die ieder jaar twee gaatjes door het pensioen-overzicht slaat, het opbergt in een ordner en zegt, 'ik heb dit jaar weer genoeg aan mijn pensioen gedaan'. Voor mijn werk hou ik me er graag mee bezig, maar niet op privéniveau. Er zijn dingen waarvan je gewoon graag wilt dat het goed geregeld is, dat wil ik voor de pensioenen. Heldere taal die ook ze ook uit richting de aantal prominente leden van de vakbond FNV Bondgenoten die haar vertrek eisen. Jongerius tegen Fernando: “Ik was van plan om nog maar gewoon even te blijven.”

Kruisverhoor
Maar we hadden het in Start niet alleen over het interne FNV-conflict en het pensioenoverleg. Zo kom je in het Kruisverhoor te weten dat Jongerius niet in God gelooft, haar man zelf ten huwelijk heeft gevraagd, met haar salaris absoluut onder de Balkenende-norm zit en ze vorige week voor het laatst gehuild heeft. Waarom? Luister hieronder het uur terug:

{audio}http://download.omroep.nl/funx/blogs/uuragnes.mp3{/audio}
Ster advertentie
Ster advertentie