FunX

Illegale Ketamine als partydrug steeds populairder: “Het voelt als een bijna-doodervaring”

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Illegale Ketamine als partydrug steeds populairder: “Het voelt als een bijna-doodervaring”

Het is 2016 wanneer er over het gehele jaar 2,6 kilo aan illegale Ketamine in beslag wordt genomen. Gelukkig maar, natuurlijk. Maar nu komt het: vorig jaar is de vondst gestegen naar 800 kilo. Holy sh*t! En dat allemaal in twee jaar tijd. Waar komt die enorme groei opeens vandaan? Daar vertelde Jeanine Duijst van NOS op 3 meer over bij Start.

“Ketamine is heel makkelijk op te lossen."

Partyscene

“De douane doet geen uitspraken over wat voor acties zij doen in de havens, maar het is dus wel zo dat zij meer Ketamine hebben gevonden", legt Jeanine uit. Daarbij benadrukt zij wel dat de Ketamine voor de legale markt niet binnenkomt via de havens. Jeanine: “De verwachting is dat de gevonden Ketamine voor de partyscene is.”

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat 17 procent van de jongeren wel eens Ketamine heeft gebruikt. Hiervan gebruikte 12 procent het vorig jaar. Jeanine: “Daaruit kun je wel concluderen dat het Ketaminegebruik al een tijdje in de lift zit.”

“Je ledematen kunnen aanvoelen als pudding en lopen en praten wordt lastig.”

Shampoofles

Ketamine is een geneesmiddel dat artsen en dierenartsen als verdovingsmiddel gebruiken. Besef even dat het een paard knock-out laat gaan. Als verdovingsmiddel is het legaal, de handel erin is dat daarentegen niet.

De illegale ketamine bereikte op de een of andere manier uiteindelijk ook de feestende jongeren. Hoe het hen zo makkelijk kan bereiken? Jeanine sprak met iemand die in de Ketaminehandel heeft gezeten. "Ketamine is heel makkelijk op te lossen, dus je kan het bijvoorbeeld in shampoo- of zonnebrandflessen vervoeren", legt Jeanine uit. Pretty easy, dus.

K-Hole

Maar wat maakt het nu zo populair? Zoals vele partydrugs kan je ervan gaan hallucineren en kan het als een psychedelische drug aanvoelen. “Dat is ook wel een beetje de reden waarom mensen het nemen”, zegt Jeanine. “Je ledematen kunnen aanvoelen als pudding en lopen en praten wordt lastig.”

Ketamine gaat daarnaast nog een stukje next level. Als je er heel veel van neemt, kan je namelijk in een zogenaamde K-hole belanden. “Volgens gebruikers voelt dat een beetje als een bijna-doodervaring”, legt Jeanine uit. “Het lijkt alsof je lichaam en geest zich van elkaar scheiden. Je bent je wel bewust van je omgeving, maar je bent tegelijkertijd ook verstijfd.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie