FunX

Lola (17) kan geen dag zonder social media, ook niet op vakantie: "Voor mij is het ontspanning"

  1. Newschevron right
  2. Lola (17) kan geen dag zonder social media, ook niet op vakantie: "Voor mij is het ontspanning"

Besef, een vakantie is om van te genieten, maar doe je dat wel echt als je overal vraagt om wifi of meteen internetbundels aanschaft op de luchthaven? Veel mensen geven aan op vakantie even te willen minderen met de telefoon. Helaas lukt dat niet altijd, omdat het gebruiken van je telefoon een onbewuste gewoonte is geworden.

Lola (17): "voor mij is mijn telefoon ontspanning. Ik zie het niet als een belasting, Het is waar mijn privéleven zich afspeelt.

GEEN PROBLEEM MET VERSLAVING

De 17-jarige Lola verandert helemaal niks aan haar telefoongebruik op vakantie. Ze zit gemiddeld zeven uur per dag op haar telefoon: “Ik kan geen dag zonder.” Ze noemt zichzelf “best wel erg verslaafd”, maar ziet het zelf niet als een probleem. “Het is meer mijn omgeving die zegt dat het ongezond is.” Ze maakt elke dag intensief gebruik van WhatsApp, Snapchat en Instagram en doet dat met alle liefde.

“In 2019 kunnen we niet zonder social media. Dat is misschien erg, maar ik vind het ook leuk. Het heeft ook een functie. Voor mij is het ontspanning. Ik zie het niet als een belasting. Ik heb geen werk dat er tussendoor komt, ik heb geen zorgen op mijn telefoon. Het is waar mijn privéleven zich afspeelt. Het is gewoon zoals chillen.”

TELEFOONGEBRUIK

Op vakantie appt, Snapt en Instagramt Lola er - net als thuis - lekker op los. “Het enige dat verschilt is dat ik het op het strand niet goed kan zien en dan denk ik: laat maar.” Ze vindt het leuk om lekker veel foto’s en video’s te maken voor haar eigen herinnering en om te delen op social media. “En als ik gezellig met vrienden of familie ben, kan ik mijn telefoon ook wel even wegleggen.” Het is niet zo dat ze minder van het moment geniet als ze ook met haar telefoon bezig is. “Ik ben ook wel zo handig dat ik kan Snapchatten en om me heen kijken tegelijkertijd.”

SOCIAL MEDIA
Lola weet niet beter dan dat ze gewoon lekker door kan blijven Snapchatten op vakantie. Maar tien jaar geleden kon je het wel vergeten om overal gewoon internet te hebben. Toen kon je hoogstens naar een internetcafé gaan, betaalde je een paar euro voor een halfuur, kon je net je e-mail checken en wellicht lukte het nog om op msn te komen.

INTERNET OP VAKANTIE
Nu kun je ook op reis makkelijk op je telefoon. Dat is handig als je even wil kijken hoe laat de trein vertrekt. Maar als je dan toch op je telefoon zit, dan check je natuurlijk ook je appjes. En, wie weet zijn er op Instagram nog interessante updates.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van internet op vakantie. Volgens het onderzoek gebruiken Nederlanders op vakantie gemiddeld 2,5 uur per dag hun telefoon. Bijna de helft van de 10.000 ondervraagden gaf aan het grootste gedeelte van deze tijd gebruik te maken van social media.

vertekend beeld
Tegelijkertijd verlangen veel mensen terug naar de tijd voor de smartphone, zo bleek wel onder een recentele post van FunX . En dat is precies waarom veel mensen aangeven dat ze juist tijdens de vakantie - een periode waarin je weer even tot jezelf kan komen - hun telefoon even links willen laten liggen. Veel internetgebruikers verlangen ernaar om face to face met elkaar praten, echte connecties te maken en niet elke dag geconfronteerd te worden met een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Vakantie
Chiara is een voorbeeld van iemand die op vakantie eigenlijk even een break van haar telefoon wil nemen. Voor haar werk is ze namelijk al elke dag urenlang bezig met social media. "Soms als ik thuis ben check ik ook nog social media of moet ik nog wat posten. Ik ben dus eigenlijk altijd bezig met werk."

Een vakantie zonder wifi? "Lijkt me heerlijk", zegt ze. Hoewel ze het toch handig vindt om even te kunnen googelen waar een leuk restaurantje zit, heeft ze geen behoefte om social media te checken. Daarom zou ze het geen probleem vinden als ze even geen toegang heeft tot het internet: “Als ik de optie niet heb, dan zij het zo. Dan zie ik alles later wel.”

Verveling
Nu we in een tijd leven waar je ook op vakantie toegang hebt tot het internet, vindt Chiara het moeilijk om de zelfdiscipline te vinden om haar telefoon met rust te laten. “Dan kijk ik toch uit verveling en dat vind ik vervelend.” Op momenten dat ze bijvoorbeeld op de bus moet wachten of aan het strand ligt, gaat ze toch automatisch Instagram checken. “Ik kan het dan niet eens zien door de zon en toch ga ik kijken. Dan ga ik even met mijn telefoon onder de tafel of houd ik mijn armen eromheen zodat ik het een beetje kan zien. Dat is eigenlijk best wel sad.”

DELEN EN KIJKEN
Chiara probeert alsnog zo bewust mogelijk om te gaan met haar telefoongebruik op vakantie. Maar haar telefoon helemaal uitlaten, lukt niet. "Dat komt ook omdat ik dingen wil delen. Het kan ook achteraf, maar als er iets leuks gebeurt wil ik het meteen delen. Als je op een mooi strand zit en de rest is gewoon in Nederland aan het werk, wil je toch even delen dat je een mooi uitzicht hebt." Daarnaast wil ze stiekem ook wel op de hoogte blijven van alle nieuwtjes.

Twee redenen

Als je het zo vervelend vindt om op je telefoon te zitten tijdens een vakantie, waarom doe je het dan toch? "Je hoeft jezelf niet stom te voelen", vertelt psycholoog Najla. Volgens haar zijn er twee redenen waarom we onze telefoon maar moeilijk weg kunnen leggen. "Het eerste is dat appmakers samenwerken met psychologen om die apps zo verslavend mogelijk te maken. Dat gebeurt op een manier dat mensen zelf niet eens doorhebben dat het zo verslavend is." Dat social media verslavend is, komt mede door de likes. Uit onderzoek blijkt dat je heel even blij wordt als je een like krijgt. Daarom wil je ook op vakantie foto's blijven delen.

De tweede reden is dat het gebruiken van je telefoon voor veel mensen een gewoonte is geworden: "Het openen van een app doe je eigenlijk vaak zonder erbij na te denken. Het is extra lastig om iets af te leren dat je automatisch doet."

Psycholoog Najla: "Je hoeft jezelf niet stom te voelen."

telefoonscherm terwijl de zon ondergaat

Hoe schadelijk is het eigenlijk om je telefoon ook op vakantie te blijven gebruiken? "Teveel op je telefoon zitten, is een slechte gewoonte", vertelt psycholoog Najla. "Bezig zijn met apps kost ook gewoon energie." Volgens Najla kun je beter even minder op je telefoon zitten als je echt helemaal tot jezelf wil komen en wil ontspannen.

"Je bent naar je telefoonscherm aan het kijken terwijl de zon ondergaat. In plaats van te genieten van de zonsondergang, kijk je hoe de likes binnenstromen. Je kunt beter in het hier en nu zijn en genieten van de sensaties die binnenkomen. Het is goed om je brein even rust te geven."

Tips

Najla heeft nog een aantal tips om je telefoongebruik op vakantie - en eigenlijk ook in het echte leven - te minderen "Het allerbelangrijkste is om te beseffen dat het een slechte gewoonte is." De eerste stap is volgens haar dan ook om je bewust te worden van je telefoongebruik. Dat doe je bijvoorbeeld door apps op een andere plek in je telefoon te zetten. "Als je dan automatisch naar die app wil gaan, zie je dat 'ie er niet staat. Dat is een reminder dat je onbewust naar die app ging."

Wil je het drastischer aanpakken, dan kun je ook apps verwijderen. Je hebt natuurlijk nog steeds toegang tot Instagram en Facebook via internet, maar dat is dan toch een extra stap. En als je op vakantie bent, kun je heus ook wel een dagje je telefoon in de hotelkamer laten liggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie