FunX

Manager Nathan Moszkowicz: "Artiesten moeten zelf eigenaar blijven van hun muziek"

foto: Instagram: @nmoszkowicz
  1. Newschevron right
  2. Manager Nathan Moszkowicz: "Artiesten moeten zelf eigenaar blijven van hun muziek"

Volgens artiestenmanager Nathan Moszkowicz is het tijd voor verandering op het gebied van platendeals en muziekrechten. Daarom is hij het platform OWNIT begonnen, waarmee hij artiesten ondersteunt bij hun carrière, zonder een deel van hun muziekrechten over te nemen. Onder anderen Yung Felix, Défano Holwijn, Leafs en Cor werken op die manier al met hem samen. In Start met Fernando vertelde hij er meer over. "De artiest moet zelf eigenaar zijn van zijn muziek."

Quote

We helpen artiesten met een kickstart van hun carrière zonder dat we eigenaar willen worden van hun muziek. Dat is niet meer van deze tijd.

Nathan Moszkowicz: "Artiesten moeten zelf eigenaar zijn van hun muziek"

Zelf eigenaar van je muziek

Nathan ziet dat beginnende artiesten vaak contracten tekenen waarmee ze de rechten van hun muziek (deels) overdragen aan een label. "De meeste beginnerdeals zijn vaak: vier jaar lang vastzitten en zelf maar een heel klein percentage van je inkomsten overhouden. In het allerergste geval ben je zelf niet eens meer eigenaar van je muziek." Dat kan anders volgens hem.

Met OWNIT helpt hij muzikale talenten bij dezelfde dingen als dat labels dat doen, maar ondertussen blijven de artiesten onafhankelijk en "honderd procent eigenaar van hun muziek". Zo ondersteunt het bedrijf bij het maken van een marketingplan en het mixen en masteren van de muziek, maar ook bij het overleggen met clipmakers en het promoten bij grote platformen.

Promo via je eigen kanelen

Voor die services vragen labels vaak veel geld, terwijl een album uitbrengen tegenwoordig helemaal niet meer zo duur hoeft te zijn vertelt Nathan. "Je komt al een heel eind met een goede studio, een videoclip en de juiste financiële afspraken. Het is gewoon zelf te doen." Daarnaast gaat veel promo tegenwoordig online, waardoor artiesten gebruik kunnen maken van hun eigen platform. "De artiesten hebben honderd keer grotere accounts dan de platenlabels zelf. Zij zijn niet meer de enige die jou dat succes kunnen bieden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe manier

Artiesten sluiten bij OWNIT geen contract af. Ze zitten nergens aan vast, maar betalen alleen een management fee: een klein percentage van de winst in ruil voor hulp bij promotie en management. "Dat is letterlijk voor de diensten die we leveren. Verder blijft alles van de artiest. Ik hoop dat er steeds meer initiatieven opstaan die het ook op deze manier gaan doen, zodat de grote labels worden gedwongen om hun deals met de talenten aan te passen."

Ster advertentie
Ster advertentie