FunX

Elke jongere €10.000 geven een goed idee? Saber confronteert GroenLinks-politicus

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Elke jongere €10.000 geven een goed idee? Saber confronteert GroenLinks-politicus

In de verkiezingsspecials van de TopiX-podcast gaan jongeren in gesprek met politici over onderwerpen die zij belangrijk vinden. In de nieuwste aflevering vraagt jongerenwerker Saber (27) GroenLinks-politicus Simion Blom de hemd van het lijf over thema's als institutioneel racisme en kansenongelijkheid in het onderwijs. En hoe zit het eigenlijk met die 10.000 euro die de partij aan elke jongere wil geven?

€10.000 voor elke jongere

Een van de opvallendste plannen van GroenLinks is om elke jongere een bedrag van 10.000 euro te geven om te besteden aan onderwijs of het beginnen van een eigen onderneming. Saber heeft daar een dubbel gevoel over: "Ik ken jongens die dat in één avond kunnen verbrassen, maar ik ken ook jongens die er een ton van kunnen maken. Als je het geeft, moet het restricties hebben. Ze moeten met iemand een plan kunnen maken over hoe ze het kunnen besteden."

Simion vertelt dat de gedachte achter die gift is om jongeren een investering in de toekomst te geven in plaats van studieschuld. Maar ja, hoe controleer je of dat geld wel aan de juiste dingen wordt besteed? "Daar kunnen we wel een systeem op bouwen", aldus Simion. Saber stelt voor om het bedrag niet direct aan jongeren te geven, maar om ze de kans te geven hun studiekosten te declareren. "Je schrijft je in voor een studie en stuurt de factuur door. Dan krijg je een bevestiging dat het is betaald en zie je hoeveel van je budget nog over is."

Haalbaar, of niet?

Op veel mensen kwam het €10.000-plan over als een lokkertje om kiezers te trekken, terwijl de partij het uiteindelijk niet waar kan maken. Toch vertelt Simion dat het haalbaar is. "Het kan doorgaan als we ondersteuning krijgen van anderen. We hebben in Nederland minimaal 300.000 mensen die miljonair zijn. Als we hun belasting met 1% verhogen, kunnen we het betalen. Ik ga uit van hun solidariteit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kansenongelijkheid in het onderwijs

Saber en Simion spraken ook over kansenongelijkheid op school, iets waar Saber zelf mee te maken heeft gehad. Er werd bij hem pas laat ontdekt dat hij dyslexie had, waardoor hij niet de juiste hulp kreeg en lager schooladvies kreeg dan dat hij misschien wel aan had gekund. Herkenbaar voor Simion. "We weten dat dingen als dyslexie bij kinderen met multiculturele achtergrond minder vaak worden herkend. Dan wordt er gezegd: het is een taalachterstand."

Volgens hem is een van de oplossingen meer diversiteit in het lerarenteam en bestuur van scholen. "Dat het lerarenteam op scholen echt een vertegenwoordiging is van de klassen." Ook de termen hoog- en laagopgeleid mogen wat betreft Saber en Simion afgeschaft worden. Die zorgen onterecht voor een hiërarchie. "Mbo'ers zeggen nu dat ze gezien worden als 'afvoerputje' omdat ze niet worden gezien als intelligent. Daar schrik ik van", aldus Simion.

Benieuwd hoe Saber en Simion deze en andere problemen opgelost zien? Luister hieronder hun hele gesprek terug:

#5 - "Als je jongeren 10.000 euro geeft, stort het dan niet zomaar op hun bankrekening" - Saber el Majdoubi in gesprek met Simion Blom van GroenLinks (S03) - FunX TopiX

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Tweede Kamerverkiezingen

FunX slaat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing de handen ineen met 3FM en NPO 3 om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen op 17 maart. Hier vind je alle relevante informatie terug, zoals speciale radio- en tv-uitzendingen, YouTube-filmpjes, podcasts en artikelen. #ZetJeStemNietOpMute

Ster advertentie
Ster advertentie