FunX

Waar stem je eigenlijk voor bij de gemeenteraadsverkiezingen?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Waar stem je eigenlijk voor bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Op woensdag 16 maart mag jij je stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar waar stem je dan precies voor? Wat doet de gemeenteraad eigenlijk?

Gemeenteraad

Ongeveer de helft van de jongeren tussen de 18 en 24 ging de vorige gemeenteraadsverkiezingen niet naar de stembus. En dat is een gemiste kans, want met de gemeente heb je eigenlijk juist het meest te maken.

De gemeenteraad beslist over veel zaken die ook voor jou belangrijk zijn. Het gaat om alles wat er in je buurt of met jouw huis gebeurt. Bijvoorbeeld of er preventief gefouilleerd mag worden, hoe hoog de parkeerkosten worden of hoeveel geld er in het openbaar vervoer wordt geïnvesteerd. Daarnaast wordt er door de gemeenteraad besloten voor wie er nieuwe huizen worden gebouwd: is dat alleen voor de vrije sector of komen er ook betaalbare woningen?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stemmen

Zoals je ziet heeft de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen best veel directe invloed op jouw leven. Het is dus belangrijk om ook jouw stem te laten horen. Maar hoe bepaal je op wie je stemt?

Je kunt bij de verkiezingen stemmen op landelijke, maar ook op lokale partijen. Daarom zijn er in elke gemeente weer andere partijen waar je uit kunt kiezen. Om erachter te komen welke partij het beste bij jouw past, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Het makkelijkste is om een stemwijzer in te vullen. Is er een kwestie die jij heel belangrijk vindt, bijvoorbeeld of en hoeveel festivals er in jouw buurt plaats mogen vinden, check dan vooral wat de partijen daarover zeggen. Die informatie kun je in de stemwijzer vinden, maar natuurlijk ook in de verkiezingsprogramma's van de partijen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stemmen

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 16 maart, maar op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart zijn in elke gemeente al een aantal stembureaus open. Op waarismijnstemlokaal.nl kan je checken welk stembureau het dichtst bij jou in de buurt is. Vergeet niet je stempas en identiteitsbewijs mee te nemen!

Meer diversiteit

Nog een laatste tip voor je gaat stemmen: kies niet automatisch de nummer één bovenaan de kandidatenlijst. Kijk van tevoren wie er nog meer op de kandidatenlijst van jouw partij naar keuze staan. Op de websites van de partijen vind je voor welke thema's de kandidaten zich specifiek willen inzetten. Daarnaast kun je zo meer vrouwen, mensen van kleur of jongeren de gemeenteraad in stemmen.


Ster advertentie
Ster advertentie