FunX Amsterdam

Amsterdamse gemeenteraad wil Keti Koti nationale feestdag maken

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Amsterdamse gemeenteraad wil Keti Koti nationale feestdag maken

De Amsterdamse gemeenteraad wil dat 1 juli, de dag waarop Keti Koti wordt gevierd, uitgeroepen wordt tot een nationale feestdag waarop ambtenaren vrij krijgen. Vandaag dient een meerderheid van de raad, bestaande uit PvdA, GroenLinks, Denk, Bij1, SP, PvdD en CU, hier een voorstel voor in.

'Koloniale verleden basis voor racisme'

Nenita la Rose van de PvdA, de partij die het initiatief nam voor het voorstel, vindt het hoog nodig dat Keti Koti erkend wordt als feestdag, zo meldt Het Parool. "In Nederland is nog altijd sprake van ontkenning of bagatellisering van het koloniale verleden en de gevolgen daarvan voor de nabestaanden. We hebben te lang vastgehouden aan een veilige mening", aldus la Rose.

Het voorstel is onderdeel van de brede discussie over institutioneel racisme. "Ons koloniale verleden heeft de basis gelegd voor dit racisme. Slavernij heeft geleid tot onderdrukking en ongelijke behandeling. We zien dat meer en meer mensen dit erkennen. Daarom is het tijd voor politiek handelen", zegt La Rose.

Excuses

De Amsterdamse gemeenteraad nam eerder al het initiatief om als eerste Nederlandse gemeente haar excuses aan te bieden voor haar rol bij de slavenhandel. Het was de bedoeling dat dit vandaag, tijdens Keti Koti, door burgemeester Halsema uitgesproken zou worden, maar wegens de coronacrisis heeft het onderzoek naar de rol van Amsterdam vertraging opgelopen. De excuses zijn daarom uitgesteld naar volgend jaar.

KETI KOTI

Tijdens Keti Koti, dat 'Ketenen Gebroken' betekent, wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen gevierd. De jaarlijkse Keti Koti-viering in het Oosterpark in Amsterdam gaat door het coronavirus helaas niet door, maar gelukkig kun je de hele dag bij FunX terecht om samen met artiesten en luisteraars te praten over hoe jij deze dag herdenkt, viert en beleeft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie