FunX

'Obamagate': waar gaat dit 'schandaal' eigenlijk over?

foto: Evan El-Amin / Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. 'Obamagate': waar gaat dit 'schandaal' eigenlijk over?

Dat president Donald Trump en Barack Obama nooit elkaars beste vrienden zijn geweest, was al bekend. Na afgelopen zondag is die relatie alleen maar erger geworden. Zo beschuldigde Trump zijn voorganger Obama van 'de grootste politieke misdaad in de Amerikaanse geschiedenis'. Trump noemt het Obamagate, maar komt nog niet met concrete voorbeelden. Tijd om Amerikakenner Victor Vlam in te schakelen!

Uitgelekte kritiek van Obama

De aanval van Donald Trump begon afgelopen zondag met meer dan honderd tweets. Dat was naar aanleiding van een uitgelekt audiobestand van afgelopen vrijdag waarin Obama, onder andere, Trumps aanpak van het coronavirus bekritiseert. Hij noemde het een 'chaotische ramp'. Dat is volgens Victor opmerkelijk, omdat Obama zich in de afgelopen jaren eigenlijk redelijk afzijdig heeft gehouden.

"Hij heeft niet zoveel negatieve dingen gezegd over Trump, ondanks dat we weten dat die twee het niet heel erg met elkaar eens zijn. Obama vond het niet netjes om zijn opvolger te bekritiseren. Maar ja, de verkiezingen komen natuurlijk dichterbij en dit keer heeft hij zich er wel over uitgelaten. Dat zorgde voor de woede-aanval van Trump."

Waar gaat het over?

Trump riep vervolgens 'Obamagate' in het leven. Zo tweette hij bijvoorbeeld: "Obamagate laat Watergate er onschuldig uitzien!" Daarmee doelt Trump op het Watergateschandaal van de jaren 70, waardoor president Nixon uiteindelijk af moest treden. Obamagate gaat waarschijnlijk om het zogenaamde Ruslandonderzoek, waarin Trumps oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn in de problemen kwam. Flynn loog namelijk tegen de FBI over zijn telefoongesprekken met de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.

Op het moment van die gesprekken was Obama nog president, waardoor Flynn nog niet in functie was. Dat maakte Flynn strafbaar. Flynn wachtte nog steeds op zijn straf, maar daar kwam afgelopen donderdag verandering in. Het ministerie van Justitie gaf namelijk aan geen straf te eisen. Dat is opmerkelijk, aangezien Flynn zelf had toegegeven gelogen te hebben. Op dat besluit had Obama ook kritiek, zoals te horen in het uitgelekte audiobestand. Volgens de oud-president zou 'de rechtsstaat gevaar lopen'.

Het verwijt van Trump

Obamagate zou dus een complottheorie zijn van Trump over het Ruslandonderzoek. Trump en zijn aanhangers denken dat Obama met dit onderzoek Trump in de val wilde lokken en alles in scène zette om zo Trump uit zijn presidentsambt te zetten. Victor:

"Dat is wat Obama verweten wordt. Maar nogmaals: daar is geen bewijs van. Deze meneer Flynn heeft gewoon dingen gedaan die niet mogen, maar Trump vindt dat moeilijk om te verteren."

Persconferentie Trump

In een persconferentie werd Trump afgelopen dinsdag door journalisten gevraagd wat hij met zijn Obamagate-tweets bedoelde, aangezien hij Obama beschuldigde van 'de grootste politieke misdaad in de Amerikaanse historie'. Daar antwoordde Trump het volgende op: "Obamagate is al een tijdje aan de gang, zelfs voordat ik verkozen werd tot president. Het is een schande dat dit gebeurd is. [...] Dit is nog maar het begin, er zijn een aantal verschrikkelijke dingen gebeurd en dat mag nooit meer gebeuren in ons land. Jullie zullen in de komende weken merken wat er aan de hand is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vage antwoorden

Na deze uitspraak vroeg een journalist wat de precieze misdaad is waarvan Trump Obama beschuldigt. Daarop gaf Trump wederom een vaag antwoord: "Je weet wat de misdaad is. Dat is overduidelijk voor iedereen. Je hoeft alleen maar de kranten te lezen, behalve die van jou." Volgens Victor heeft Trump zelf in ieder geval geen flauw idee over wat hij het heeft:

"Het is duidelijk dat Trump het eigenlijk ook gewoon niet weet. Dat komt omdat er geen enkel bewijs is van het feit dat Obama ook maar iets heeft gedaan waarvan Trump hem beschuldigt. Het is iets wat uit de lucht gegrepen is. Het bestaat waarschijnlijk niet, dus het is heel vreemd dat Trump met deze beschuldigingen komt."

To be continued...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie