Naar homepage
FunX

Moffenhoeren en Duitsers; Ronnie Flex en oma praten over Tweede Wereldoorlog

  1. Newschevron right
  2. Moffenhoeren en Duitsers; Ronnie Flex en oma praten over Tweede Wereldoorlog

Moffenhoeren? NSB'ers? Hongerwinter? Ronnie Flex houdt van geschiedenis en dan met name de Tweede Wereldoorlog. Als jonge Ronnie las hij bijvoorbeeld vaak getuigenverslagen. FunX koppelde de rapper aan oma De Lange, zodat hij al zijn brandende vragen in Start kon stellen. Oma maakte de oorlog mee als tienjarige Rotterdammer, van het bombardement tot aan de invallen van Duitsers. Ronnie Flex kreeg van oma onder andere te horen hoe moeilijk de hongerwinter was: "Met bonnen kon je 1 pond suiker en één heel brood kopen. Daar moest ik als oudste voor in de rij staan. Vanaf 's nachts tot 's morgens vroeg stonden we in de kou met verrotte en kapotte kleding. Dat allemaal voor één brood voor het hele gezin," zei oma De Lange in Start.

Aardige Duitsers?

Je hoort veel negatieve verhalen over Duitsers, maar waren er ook aardige Duitsers? Die aardige Duitsers doken volgens oma vooral op in de periode dat de mannen in Duitsland moesten gaan werken en de 'moffenhoeren' in het spel kwamen.

Moffenhoeren
In de periode dat de mannen weg waren, wilden veel jonge Hollandse meiden volgens oma uitgaan. Dat deden ze soms bij de Duitse soldaten die feestavonden hielden in hun kantines. "Dat was nog eens wat voor die jonge meiden!" zegt oma. Na de bevrijding werden die meiden echter 'moffenhoeren' genoemd. "Zij werden uit huis geplukt en hun haren werden kaalgeschoren. Sommigen kregen zelfs een hakenkruis op hun kop geschilderd."

Wijze les

Oma gaf alle FunX luisteraars en Ronnie ook een wijze les mee: "Een mens is een mens en dat moeten mensen realiseren. Ze moeten realiseren dat we in een (multi)culturele samenleving wonen waarin iedereen zijn eigen ding, zijn eigen rituelen heeft. Dat mis ik in Nederland."

Dansen met oma

Zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog danst de oude generatie met de nieuwe generatie om de vrijheid te vieren. Wil je dat Ronnie Flex nog meer te vieren heeft? Stem dan op de FunX Music Awards, waarvoor de rapper uit Capelle in vier categorieën genomineerd is.

Ster advertentie
Ster advertentie