logo
FunX

Maya werd geboren met twee geslachten: ''Het is een bonus''

  1. Newschevron right
  2. Maya werd geboren met twee geslachten: ''Het is een bonus''

Is het een jongen of een meisje? Het is één van de eerste vragen die kersverse ouders naar hun hoofd gesmeten krijgen. Maar wat als het geslacht helemaal niet duidelijk is? Iedere week wordt er in Nederland een kindje geboren met een onduidelijk geslacht. Er wordt dan gesproken over interseksualiteit. Dit overkwam ook Maya Posch. Bij haar geboorte werd gedacht dat ze een jongen was, maar later bleek dat ze een vrouw was. Morad & Shay waren benieuwd naar haar levensverhaal.

''Bij mijn geboorte dachten artsen dat ik een jongetje was. Dat leek ook zo, tot mijn pubertijd. Op mijn elfde kreeg ik mijn eerste menstruatie. Pas op mijn 21ste kwam ik erachter dat ik interseks was.''

Ongesteld

Pas op haar eenentwintigste kwamen de artsen erachter dat Maya ook vrouwelijke geslachtsorganen had. Ze werd geboren met een penis, maar op haar elfde kreeg ze ineens ook ontzettende buikpijn. Wat bleek? Ze menstrueerde, maar het bloed kon haar lichaam niet verlaten. De menstruatie werd niet afgevoerd en bleef net zo lang in haar onderbuik tot het geabsorbeerd werd door het lichaam.

Eenzaam

Behalve de lichamelijke consequenties, heeft het ook emotioneel gezien een grote impact gehad op Maya.

''Het is heel erg eenzaam. Je hebt het gevoel dat je de enige bent, je hebt weinig lotgenoten. Zeker in Nederland kreeg ik geen begrip. Je moet echt vechten voor erkenning en hulp.''

Bonus

Nu ziet ze haar dubbele geslacht vooral als iets positiefs. Binnenkort zal ze een laatste operatie ondergaan, waarbij haar vagina wordt gereconstrueerd, zodat ook die kan functioneren. Haar penis wil ze ook behouden.

''Ik laat niks weghalen, waarom? Ik ben zo geboren, ik ben er gelukkig mee. Ik kan er heel goed mee leven. Het is ook wel leuk dat je anders bent.''

Orgasmes

Ook wat betreft relaties ziet ze weinig problemen, omdat ze er altijd open over is. Maya voelt zich vooral aangetrokken tot andere hermafrodieten, maar ook tot vrouwen. Een ander pluspunt voor haar liefdesleven is het feit dat ze zowel een mannelijk als vrouwelijk orgasme kan krijgen.

''Ik zoek iemand die er geen problemen mee heeft. Het is eerder een bonus, dan dat het een probleem zou zijn.''

topmodel

Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele deed een aantal dagen geleden een grote onthulling in een interview. Ze vertelde dat ze interseksueel is en werd geboren met zowel mannelijke als vrouwelijk geslachtskenmerken. Hanne is boos dat kinderen vaak operaties ondergaan zonder hun toestemming.

"Het is niet zo'n probleem dat ik interseksueel ben. Maar als ze vanaf het begin eerlijk tegen me waren geweest... Het is een trauma geworden doordat ze me zonder mijn toestemming hebben geopereerd."

moeilijke beslissing

Ze is niet de enige die er zo over denkt. Ook in Nederland heerst er een tendens om een kind zo snel mogelijk te normaliseren. Een arts beslist of de baby een jongetje of een meisje wordt, wat er natuurlijk ook voor kan zorgen dat het kind zich later niet goed in zijn of haar lichaam zal voelen.

Noodzaak

Helemaal niet opereren is niet altijd een optie, omdat het ook zo kan zijn dat het lichaam bij geboorte geen gat heeft waaruit ontlasting het lichaam kan verlaten. Op dat moment moet een arts samen met de ouders toch een beslissing maken, zelfs als de mannelijke en vrouwelijke eigenschappen 50/50 verdeeld zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie