FunX

Waarom meiden beter presteren dan jongens

  1. Newschevron right
  2. Waarom meiden beter presteren dan jongens
Meiden presteren de afgelopen jaren steeds beter dan de jongens op school. Dit gegeven wordt ook wel omschreven als de 'jongenscrisis' en is zeer opvallend te noemen. Zowel wetenschappers, wetenschapsjournalisten als reflective practioners constateren dat er iets aan de hand is met jongens. Dit verschil in prestaties is vooral te zien in het voortgezet en hoger onderwijs.

De hogeschool en universiteit van Amsterdam zijn hierdoor samen het project 'Jongens, wat is er aan de hand?' gestart. Met een collegereeks willen ze dit probleem samen met experts verder onderzoeken. FunX-presentator Fernando sprak hierover met hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio.

Het nieuwe onderwijssysteem is hoogstwaarschijnlijk minder geschikt voor jongens. Er wordt meer taal gebruikt wat nadelig is voor hun. "Een gemiddeld meisje ligt als ze een jaar of vier a vijf is twee jaar voor in taalontwikkeling en taalvaardigheid", aldus de hoogleraar. Hierdoor komen de schoolprestaties van jongens eronder te lijden. Beluister in het onderstaande geluidsfragment wat Tavecchio hier nog meer over te vertellen had.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F63017818&show_artwork=true"></iframe>
{/source}


Ster advertentie
Ster advertentie