FunX

In 'Poldermocro's' gaan Marokkaans-Nederlandse jongeren op zoek naar hun identiteit

foto: Poldermocro's | NPO3
  1. Newschevron right
  2. In 'Poldermocro's' gaan Marokkaans-Nederlandse jongeren op zoek naar hun identiteit

'Ben je nou Nederlands of Marokkaans?' Deze vraag krijgen Marokkaans-Nederlandse jongeren ontzettend vaak te horen. Om eindelijk eens antwoord te krijgen op deze vraag vertrokken zes jongeren richting Marokko in de nieuwe serie Poldermocro's om te ontdekken wat hun echte identiteit is. Bedenker Jalal Bouzamour en deelnemers Aziz en Ayoub vertelden er in Start met Fernando meer over.

In 'Poldermocro's' gaan Marokkaans-Nederlandse jongeren op zoek naar hun identiteit

'Programma waarin ik mezelf herken'

Jalal loopt al zo'n twintig jaar mee in de televisiewereld en bedacht het idee voor de serie Poldermocro's al tien jaar geleden. "Ik heb eigenlijk nog nooit een programma gemaakt of gezien waarin ik mezelf herken. Het gaat altijd over de Marokkanen of jongeren van Marokkaanse afkomst. Maar je ziet nooit een programma waarin de Marokkaan aan het woord is en je het leven en de gedachtegoed van deze jongeren ziet. Daarom wilde ik dat als maker brengen. Het is mijn doel om Nederland in alle facetten kennis te laten maken met de Mocro en om te laten zien dat we gewoon mensen zijn."

Verschillen

Deelnemer Ayoub wilde door mee te doen aan Poldermocro's vooral het verschil ontdekken tussen Marokkaanse Nederlanders en Marokkanen in Marokko. "Ik heb gemerkt dat er toch wel een heel groot verschil is", vertelt hij. "In Marokko wordt er niet zoveel op elkaar gelet, zoals we dat hier in Nederland doen. Iedereen is daar vrij in z'n doen en laten. Hier is dat heel anders, iedereen zit elkaar op de huid en let op elkaar."

Ayoubs familie komt oorspronkelijk uit de noordelijke stad Nador. Dat is voor hem een plek waar hij zich, net als in Nederland, thuis voelt. Toch voelt hij zich soms ook een toerist en merkt hij dat hij zich niet in elke Marokkaanse stad thuis voelt. "Als ik naar Casablanca of Rabat ga, voel ik me absoluut niet thuis, omdat ik Berbers ben en het Arabisch niet beheers."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Homoseksueel

Het doel van Aziz was om te checken wat het verschil is tussen het homoseksueel zijn in Nederland en in Marokko. Aziz vertelt dat hij vaak geconfronteerd wordt door persoonlijke vragen van onbekende mensen die zich afvragen hoe het kan dat hij Marokkaans en homoseksueel is. "Er zijn ook veel vooroordelen, dat mensen zeggen van: 'Je mag van geluk spreken dat je in Nederland bent opgegroeid en niet in Marokko met je geaardheid.'"

Uiteindelijk ervaarde Aziz geen problemen in Marokko vanwege zijn geaardheid. "Ze zien me sowieso als een van hen. Ook zij zien dat ik Mocro ben. Iedereen was heel chill en cool." Jalal voegde daaraan toe: "Ze hadden beiden (Aziz en Ayoub, red.) wel het gevoel dat ze in Marokko ruimdenkender zijn dan de Marokkanen hier in Nederland." Daarop reageerde Aziz: "Natuurlijk verschilt het misschien per plek, maar in Marokko gaan ze ook met de tijd mee en zijn ze gewoon modern."

'Thuis in Marokko en Nederland'

Ondanks de vele verschillen zijn de deelnemers blij dat ze met twee culturen zijn opgegroeid. "Het is supertof dat we twee culturen hebben, meerdere talen spreken en van twee landen komen", vertelt Aziz. Daar voegde Jalal aan toe: "Als ik in Marokko land, voel ik me thuis en als ik weer in Amsterdam land, voel ik me ook weer thuis. Ik hoef niet te kiezen."

Vanavond eerste aflevering

Benieuwd naar de avonturen van Aziz, Ayoub, Yasmine, Meryam, Yasmine en Tarik? Poldermocro's is vanaf vanavond zes weken lang iedere dinsdag om 21.55 uur te zien op NPO3.

Ster advertentie
Ster advertentie