FunX

Adje wint allereerste Legend Award tijdens FunX Music Awards 2024

foto: Nikki van Toornfoto: Nikki van Toorn
  1. Newschevron right
  2. Adje wint allereerste Legend Award tijdens FunX Music Awards 2024

Sinds de eerste editie van de FunX Music Awards in 2014 zijn er verschillende artiesten geweest die een iconische status hebben bereikt in de Nederlandse hiphopscene. Het is dan ook geheel op z'n plaats om de grondleggers van de scene zoals je die vandaag de dag kent hun flowers te geven. Om die reden werd dit jaar tijdens de FunX Music Awards voor het eerst de Legend Award uitgereikt en de eerste winnaar van deze prestigieuze prijs is niemand minder dan Adje!

De basis

Grondlegger: het is een dubbele term. Het waardeert het feit dat je aan de basis hebt gestaan van veel wat erna kwam, maar zegt ergens ook dat wat erna kwam, gebeurde zonder jou. Maar wat als je zowel aan de basis stond en tegelijkertijd aan de rest van het koninkrijk meebouwde en nu stevig op je troon zit? Dan ben je niet alleen een grondlegger, maar ook een levende legende. Dat geldt zeker voor Adje: iemand die vele carrières een kickstart heeft gegeven, je favoriete rapper leerde rappen én misschien wel de meest unieke stem in de Nederlandse hiphopscene heeft.

Hij stond aan de basis van succesvolle carrières van artiesten zoals Hef, Crooks, CHO en Idaly. Daarnaast heeft hij een grote invloed gehad op artiesten zoals Sevn Alias, Sor, en Noell3. Echter, niet alleen artiesten die het afgelopen decennium opkwamen, hadden veel te danken aan Adje. Ook generatiegenoten zoals Jayh, Reverse en The Partysquad maakten samen met de Amsterdamse rapper toonaangevende tunes. Zijn gastbijdrages op tracks als Mijn Hossel en Ik Ga Hard staan nog altijd in het geheugen gegrift van veel hiphopfans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Memorabele tracks

Hoewel Adje nooit teleurstelt op gastbijdrages zijn het zijn memorabele tracks als soloartiest waar hij het meest om bekendstaat. Zo rapt de hele zaal nog altijd luidkeels mee wanneer hij Hele Meneer ten gehore brengt tijdens optredens. Daarnaast boekte Adje in 2017 zelfs internationaal succes met zijn monsterhit Coño, die tevens een van de meest-gestreamde Nederlandstalige tracks ooit is op Spotify.

In groepsverband ging Adje net zo lekker als solo. In 2008 werkte hij samen met zijn broertjes Hef en Crooks aan de mixtape Boyz in de Hood. Dertien jaar later werd de klassieke mixtape opgevolgd door Boyz in de Hood 2, waarmee de broers de zevende plek behaalden in de Album Top 100. Verder bracht hij projecten uit met SlodderVosGang, Reverse en Roselilah. Laatstgenoemde won in 2022 een Grammy nadat ze het nummer Family Ties van Baby Keem en Kendrick Lamar produceerde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Acteerwerk

Adje maakte echter niet alleen furore met zijn muziek. In 2016 maakte hij namelijk zijn debuut op het witte doek in de bioscoopfilm Fissa. Sindsdien heb je de rapper voorbij zien komen in de film Scotoe en in de serie Sleepers.

Een ware grondlegger

Met zo'n staat van dienst kunnen we gerust stellen dat Adje zijn status als icoon in de Nederlandse hiphopscene dubbel en dwars heeft verdiend. Hij is een ware grondlegger, die werd geboren als een adonis, opgroeide als een sloddervos, maar uiteindelijk écht een hele meneer is geworden. Adje is vanavond dan ook de terechte winnaar van de allereerste FunX Legend Award.

FunX Music Awards 2024

Vanavond is het tijd voor de elfde editie van de FunX Music Awards. De genomineerde FunX-artiesten strijden tijdens de awardshow in AFAS Live in Amsterdam om de belangrijkste muziekprijzen. Dit jaar kun je uitkijken naar onvergetelijke optredens van Reanny, CHO, Jonna Fraser, Siggy & D1ns, Broederliefde en DYSTINCT.

Heb je geen kaartjes kunnen bemachtigen voor de FunX Music Awards? Geen stress. De hele awardshow is vanaf 21:00 uur hier live te checken via FunX.nl, de FunX app, TikTok én op het YouTube-kanaal van FunX. Als je online meekijkt, zit je sowieso front row en mis je geen moment!

Ster advertentie
Ster advertentie