FunX

Willemijn wil een eind aan betaalde seks: 'Maak het strafbaar'

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Willemijn wil een eind aan betaalde seks: 'Maak het strafbaar'

Het CDA kwam donderdag met het voorstel om seks tegen betaling in Nederland strafbaar te maken. Dat zou dus betekenen dat er een einde komt aan raamprostitutie, escortservices en bordelen. Willemijn de Jong is van stichting EXXPOSE en is groot voorstander van de wet. Aan Giorgio en Vanessa legt zij op FunX uit waarom.

'Gelijkheidsmodel'

Volgens Willemijn zijn er nog altijd te veel misstanden in de seksindustrie. In geen sector komt er zoveel verkrachting en mishandeling voor als in de seksindustrie en daar moet een eind aan komen. Willemijn ziet dan ook graag dat Nederland het Zweedse model invoert. In dat land is het kopen van seks strafbaar, maar het verkopen daarentegen niet. Hiermee worden sekswerkers dus goed beschermd tegen uitbuiting en mensenhandel. "Daar wordt het het gelijkheidsmodel genoemd. De mensen die het kopen zijn machtige mannen met geld, die kwetsbare vrouwen opkopen. Daarom moet het machtsmodel veranderd worden, dat zal leiden tot meer gelijkheid."

Kleinere markt

Toch gaan er ook veel stemmen op die benadrukken dat veel vrouwen het werk juist met veel plezier uitvoeren en zelf zouden lijden onder een dergelijke wet. Hoe kijkt Willemijn daar tegen aan? "We vinden het daarom heel belangrijk dat vrouwen niet strafbaar zijn en nog steeds klanten kunnen ontvangen. De last zit puur op de sekskoper, en ja, de markt zal kleiner worden, maar er zullen altijd mensen blijven die alsnog seks willen kopen."

Onvrijwillig beroep

De seksindustrie in Nederland is onderhevig aan verandering door de vele mensenhandel die er plaatsvindt, stelt Willemijn. "De realiteit van de prostitutie in Nederland is dat het overgrote deel van prostituees uit arme landen komen. Die doen dit werk niet vrijwillig, maar die zitten daar omdat ze geen andere optie zien. Wij komen op voor deze groep en wil hen helpen."

Ster advertentie
Ster advertentie