FunX

Rik (20) werd vanaf zijn twaalfde twee jaar lang misbruikt door beste vrienden van zijn ouders

foto: Privébeeldfoto: Privébeeld
  1. Newschevron right
  2. Rik (20) werd vanaf zijn twaalfde twee jaar lang misbruikt door beste vrienden van zijn ouders

De 20-jarige Rik werd vanaf zijn twaalfde twee jaar lang seksueel misbruikt door twee mannen. Dat waren niet twee random onbekenden, maar de beste vrienden van zijn ouders. Het is de Week tegen Kindermishandeling en daarom besloot Rik zijn verhaal te delen in Start met Fernando.

Rik (20) werd vanaf zijn twaalfde twee jaar lang seksueel misbruikt

Vaak over de vloer

Rik vertelt dat hij vaak over de vloer kwam bij het homostel, omdat hun pleegzoon zijn beste vriend was. Op een dag ging het mis. "Een van de twee mannen begon aan me te zitten in de sauna. Na een week begon ook de andere man mij te betasten. Dat duurde uiteindelijk tot mijn veertiende."

Snel boos

Anderhalf jaar lang durfde Rik niemand te vertellen over het misbruik. Daarnaast begreep hij niet volledig wat er precies aan de hand was. Dat veranderde uiteindelijk toen Riks beste vriend op school merkte dat hij zich heel anders gedroeg dan voorheen. "Ik schrok veel sneller en was ook snel op mijn tenen getrapt. Uiteindelijk besloot ik het hem te vertellen en na een aantal maanden ook aan twee andere vrienden van me. Een van die vrienden vertelde dat uiteindelijk door aan anderen. Toen ik daar achterkwam, ben ik woest en schreeuwend de les uitgelopen."

Na de les liep Rik terug naar het lokaal om zijn spullen op te pakken en werd hij aangesproken door zijn docent. Ook die merkte dat hij al een tijdje niet zichzelf was. "Hij vroeg me of ik hem wilde vertellen wat er met mij aan de hand was. Dat deed ik, waarna hij me doorverwees naar de maatschappelijk werkster van onze school. Zij bleef heel rustig en vroeg me wat ik hiermee wilde doen. Ik antwoordde dat ik het heel graag aan mijn ouders wilde vertellen. Toen belde zij mijn vader op met het smoesje dat mijn cijfers ontzettend beroerd waren."

Quote

Ik heb mezelf gepijnigd, waardoor ik littekens heb op mijn lichaam die ik nooit had mogen hebben.

Rik (20)

Reactie ouders

Riks ouders geloofden zijn verhaal gelukkig meteen. "Maar ze konden het nog niet echt bevatten. Ik stelde het de hele dag uit om van school naar huis te gaan, omdat ik bang was voor hun reactie. Dat is complete onzin. Mijn ouders reageerden eigenlijk heel lief en rustig. Ik heb een ontzettend goed gesprek met ze gehad en we maakten samen een plan met wat de volgende stappen zouden worden."

'Trots op wie ik nu ben'

De daders werden uiteindelijk, na een lang politieonderzoek, veroordeeld tot drie jaar gevangenis, waarvan een jaar voorwaardelijk. Een klein stukje gerechtigheid voor wat Rik meemaakte.

"Deze ervaring heeft mijn leven in het begin in ontzettend negatieve zin beïnvloed. Ik heb mezelf gepijnigd, waardoor ik littekens heb op mijn lichaam die ik nooit had mogen hebben. Daarnaast heb ik heel erg met mezelf in de knoop gezeten en problemen gehad, zoals woedeaanvallen. Ik vertrouwde ook helemaal niemand meer. Nu sta ik gelukkig superpositief in het leven. Ik heb geen last meer van woede. Ik kan zeggen dat alles wat ik heb meegemaakt mij heeft gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Ik ben er trots op dat ik andere mensen kan helpen door mijn verhaal te delen."

Advies

Rik werkt nu samen met Team-Kim. Dit team geeft voorlichting over kindermishandeling aan kinderen, jongeren en professionals in Nederland. Aan de hand van persoonlijke verhalen van jongvolwassenen maken zij kindermishandeling bespreekbaar. Aan de slachtoffers die hetzelfde meemaakten als hij, wil Rik adviseren om er vooral met anderen over te praten. "Er is niets waar je je voor hoeft te schamen. Het is nooit jouw schuld. Het is nu eenmaal een deel van je leven en daar moet je mee leren omgaan. Dat zal je uiteindelijk ook lukken, maar je moet het echt de tijd geven."

Ook voor hulpverleners heeft Rik een belangrijke boodschap: "Luister altijd naar het slachtoffer. Probeer je concentratie er altijd bij te houden tijdens het gesprek. Voer zo'n gesprek ook in alle rust en kalmte. Zorg ervoor dat het slachtoffer even niet aan die nare situatie hoeft te denken, ga een balletje trappen of wandelen. Daarnaast kan je nooit vaak genoeg vragen hoe het met diegene gaat. Als het een keer minder goed gaat, wees er dan ook voor diegene."

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie