FunX

Astrid (34) leeft "gelukkig" met hiv. "Ik kan gewoon seks hebben zonder condoom"

  1. Newschevron right
  2. Astrid (34) leeft "gelukkig" met hiv. "Ik kan gewoon seks hebben zonder condoom"

Vijf jaar geleden liet Astrid (34) een SOA-test doen. Gewoon, omdat het weer eens tijd was. Uit de uitslag bleek dat ze besmet was met HIV. "Je denkt 'ik ga dood'." Inmiddels gaat Astrid weer gelukkig door het leven en praat ze openlijk over haar ziekte. Maar dat is niet altijd zo geweest. "Ik was er op mijn werk heel gesloten over en als ik medicijnen moest slikken, deed ik dat op de wc."

Dood

Ik had nog nooit een SOA gehad. En toen was het gelijk, bam, raak." Dat vertelt zij afgelopen zondag in CritiX aan Natasja. "Mijn huisarts besloot dat hij mij het nieuws wel even via de telefoon kon vertellen. Ik was op mijn werk en toen ik het hoorde dacht ik: 'ik ga dood'. Ik heb niet eens meekregen wat die arts voor de rest vertelde. Ik ben ergens in een hoekje gaan zitten en daar heeft een collega mij gevonden."

Ex-en

Niet iedereen weet wat hij of zij moet doen, na zulk nieuws. Astrid kwam wel meteen in actie. "Binnen een half uur had ik al mijn exen gebeld. Toen heb ik mijn moeder gebeld en mijn huidige vriend. En dat ging zo een dag door. Daarna heb je rust in je hoofd en dan pas komt het hard binnen."

Seks

Nadat zij het nieuws had gekregen, heeft Astrid haar huidige vriend ontmoet. "Hij vond het in het begin wel spannend, maar hij heeft zich er helemaal in verdiept en is er nu oké mee." Natasja was wel benieuwd hoe het dan gaat met de seks. "Ik ben niet detecteerbaar, noemen ze dat. Dat betekent dat hiv niet meer in mijn bloed te zien is. Wij kunnen dus gewoon seks hebben, zelfs zonder condoom."

"Het is niet zo dat je hele leven stil ligt en je niets meer kan. Maar er een openlijk statement over maken als acteur Charlie Sheen, dat zou ik niet doen."

Hulp

Voor meer info over hiv en ervaringen van andere jongeren, check de website van Hiv Vereniging Nederland en Hello Gorgeous: Hiv uit de kast.

Ster advertentie
Ster advertentie