FunX

Thuiswerktips: "Laat je videocall de hele dag aanstaan en lunch samen"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Thuiswerktips: "Laat je videocall de hele dag aanstaan en lunch samen"

Ben je na een week vol digitale meetings met de keukentafel als bureau het thuiswerken helemaal beu? Begrijpelijk, maar helaas ziet het er naar uit dat je voorlopig nog wel even in je thuiskantoor moeten blijven zitten. Arbeidspsycholoog Tosca weet hoe lastig dat kan zijn en gaf daarom in TopiX een paar handige tips.

1. LOOP 'NAAR JE WERK'
Ga even buiten een rondje lopen voordat je begint met werken. Zo voelt het alsof je 'naar je werk' loopt en is er een duidelijkere scheiding tussen je vrije tijd en je werktijd. "Dan voelt het echt als: ik ben begonnen. Zo kan je je brein een beetje tricken", aldus Tosca.

2. WERK NIET IN DE WOONKAMER

Natuurlijk is dit niet voor iedereen mogelijk, maar werk als het even kan niet vanuit je woonkamer. Zo voorkom je dat de ruimte waarin je ontspant ook je kantoor wordt. Kan dit niet, werk dan in ieder geval niet vanuit bed, hoe aantrekkelijk dit ook mag klinken. Hou gewoon je ochtendritueel aan: maak je klaar voor een 'normale' werkdag en klap dan pas je laptop open.

3. Laat skype de hele dag aanstaan

Mis je het kletsen met je collega's? Laat gewoon heel de dag door je Skype, Google Hangout of andere video call-applicatie aanstaan, tipt Tosca. "Een week is nog leuk, maar als je zo'n twee à drie weken te weinig prikkels krijgt, word je een beetje gestrest en licht depressief." Door heel de dag door tegen je favoriete collega('s) aan te kletsen, voelt het alsof je gewoon samen in één ruimte zit. Dit kan ook nog eens bevorderlijk werken voor je concentratie, omdat je zo meer verantwoordelijkheid voelt.

4. Samen LUNCHEN

Vooral als je alleen woont, mis je misschien de sociale contacten. Houd daarom samen met je collega('s) pauze en laat de vrijdagmiddagborrels gewoon doorgaan, maar dan digitaal. "Het moet wel een beetje leuk blijven!"

5. Fix oppas

Is concentreren thuis onmogelijk omdat je telkens wordt afgeleid door je kids die nu de hele dag thuiszitten? Tosca 'deelt' haar kinderen met de buren. Ze passen om en om op de kids, zodat ze allemaal eens een middagje vrij hebben. "Wij zoeken allemaal geen andere mensen op, dus zitten als het ware samen in quarantaine."

Hulp nodig?

Trek je het thuiswerken echt niet meer en heb je hulp nodig? Je kan nu een gratis oriëntatiegesprek regelen met een coach via Gort Coaching.

Ster advertentie
Ster advertentie