FunX

Zo is het om te leven als jonge vrouw in Hongkong, Brazilië of Italië

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Zo is het om te leven als jonge vrouw in Hongkong, Brazilië of Italië

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de rechten van vrouwen. Dat is nog steeds nodig, want op veel plekken zijn die nog niet gelijk aan die van mannen. Er is sprake van een loonkloof, kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt en nog altijd heersende oneerlijke schoonheidsidealen. FunX sprak met vier jonge vrouwen uit Brazilië, Italië, Hongkong en Zweden. Hoe is het daar gesteld met de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en wat merken zij daarvan in hun dagelijks leven?

Alexandra (23), Brazilië

Hey Alexandra, waar woon je en wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik woon samen met twee vrienden in een appartement in São Paulo, de grootste stad van Brazilië. Ik heb marketing en communicatie gestudeerd en werk nu bij een Braziliaans modemerk.

Hoe zit het met kansengelijkheid in Brazilië, krijgen vrouwen evenveel kansen als mannen?
"Absoluut niet. Ik werk in de mode-industrie en daar zijn de verschillen kleiner dan in andere branches, maar als vrouw krijg je zeker minder kansen. Niet alleen op de werkvloer, maar ook op het gebied van studeren en sporten."

Is er in jouw land sprake van een loonkloof tussen mannen en vrouwen?
"Ja, er is een enorme loonkloof. Het salaris van mannen is vaak 30% hoger dan dat van vrouwen. Slechts 13% van de Braziliaanse bedrijven heeft een vrouw als CEO, terwijl we 51,3% van de bevolking zijn."

Zie je veel vrouwelijke rolmodellen?
"Ja, we hebben best wat inspirerende vrouwen in ons land, maar ik denk dat er door de jaren heen heel wat vergeten zijn. Vrouwen van mijn generatie zijn nu steeds meer op zoek naar vrouwen om te volgen, vrouwen die helpen ons land te veranderen. De democratisering van (social) media helpt daar zeker aan mee."

Voel je je veilig als vrouw in Brazilië?
"Nee, een vrouw zijn in Brazilië is een constante strijd. We hebben dagelijks last van intimidatie op straat, maar ook op werk of in bars en clubs. Ik voel me niet veilig als ik 's nachts alleen over straat loop en durf ook niet altijd fel te reageren als iemand me onbeleefd naroept."

Gelden er voor Braziliaanse vrouwen strengere beauty standards dan voor Braziliaanse mannen?
"Zeker weten. Brazilië staat bekend om het hebben van 'de mooiste vrouwen van de wereld'. Het curvy lichaam, de volle heupen.... De verwachtingen beginnen al als je 10 à 11 jaar oud bent. We moeten altijd mooi, fit en gebruind zijn. We moeten sexy zijn, maar ook weer niet zo erg dat het ordinair is. Het is heel moeilijk om hier als kind mee geconfronteerd te worden zonder jezelf erin te verliezen."

Is er iets dat je zou willen veranderen in je land om voor meer gelijkheid te zorgen?
"Ja, ik zou zo graag willen dat mannen meer respect hebben voor vrouwen en vooral voor hun lichamen. Een 11-jarige zou geen seksuele opmerkingen moeten horen op straat. We hebben het over kinderen en het is gewoon een misdaad. Mensen moeten zich echt meer bewust worden van hoe respectloos en bizar het is dat vrouwen uit angst en schaamte met hun hoofd omlaag door de straten moeten lopen."

Quote

Ik hou van mijn land en ik ben supertrots om een Braziliaanse vrouw te zijn. Ik geloof dan ook zeker dat het mogelijk is om situaties die al jaren door de seksistische cultuur als 'normaal' worden beschouwd, te veranderen. Steeds meer vrouwen openen gelukkig hun ogen en zien waar ze recht op hebben.

foto: Privéfoto

Alexandra

Ilaria (25), Italië

Hey Ilaria, waar woon je en wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik woon in de Italiaanse modestad Milaan. Ik werk hier als schoonheidsspecialiste en masseuse in mijn eigen salon."

Vind je dat vrouwen in Italië evenveel kansen krijgen als mannen?
"In Italië willen ze je graag laten geloven dat het wel goed zit, maar persoonlijk vind ik van niet. Zodra je op de arbeidsmarkt komt, krijg je als vrouw vaak te maken met discriminatie. Door mijn werk leer ik veel mensen kennen. Zo heb ik bijvoorbeeld vaker van vrouwelijke dokters gehoord dat hun patiënten zich liever lieten behandelen door een mannelijke dokter.

Ook als schoonheidsspecialiste heb ik vaak het gevoel dat ik ongelijk word behandeld. In Italië wordt er, in verband met corona, gewerkt met een systeem van zones (rood, oranje, geel en wit). In rode zones moest bijvoorbeeld alles dicht, maar mochten kappers wel openblijven. Schoonheidssalons, waar grotendeels vrouwen werken, moesten daarentegen dicht, omdat er volgens de regering veel sprake zou zijn van illegale prostitutie in salons. Dat argument vind ik nergens op slaan. Ik verdien mijn geld, net zoals veel andere vrouwen, op een eerlijke manier en zonder dit soort praktijken uit te voeren."

Is er in jouw land sprake van een loonkloof tussen mannen en vrouwen?
"Italië behoort tot de landen met de kleinste loonkloven van heel Europa. Dat klinkt misschien positief, maar het is meestal minder mooi dan het lijkt. Veel Italiaanse vrouwen hebben het namelijk vrij moeilijk om op de arbeidsmarkt te komen en als het hen lukt, hebben ze in de werkelijkheid vaak te maken met slechte arbeidsomstandigheden."

Zie je veel Italiaanse vrouwelijke rolmodellen?
"Het verschilt heel erg. In de entertainmentwereld zijn er bijvoorbeeld verschillende zangeressen die zich inzetten en een stem zijn voor betere rechten voor vrouwen. Maar als het gaat om de politiek, voel ik me als vrouw niet altijd vertegenwoordigd. Dat komt omdat vooral mannen, die grotendeels oud en grijs zijn, het hier voor het zeggen hebben."

Voel je je veilig als vrouw in Italië?
"Nee, helaas krijgen veel vrouwen in Italië te maken met seksuele intimidatie. Zelf heb ik ook nare ervaringen gehad op mijn werk. De meest recente was een paar maanden terug, toen een mannelijke klant mij vroeg of ik hem tijdens een massage extra wilde 'verwennen' door hem te masturberen. Dit terwijl ik zijn vrouw ook goed ken. Door dit soort gebeurtenissen heb ik ervoor gekozen om geen mannen meer te behandelen in mijn salon."

Gelden er in jouw land voor vrouwen strengere beauty standards dan voor mannen?
"Ik denk dat dat voor de hele wereld geldt, zo ook in Italië. Als je hier bijvoorbeeld een strak lichaam hebt, een leuk gezicht en geen tatoeages, dan word je al gauw gezien als een 'mooi meisje' en krijg je ook meer mogelijkheden als het gaat om bepaalde beroepen."

Is er iets dat je zou willen veranderen in je land om voor meer gelijkheid te zorgen?
"Ik vind dat de rechten van de vrouw beter gerespecteerd moeten worden. Er moeten duidelijkere wetten komen die vrouwen beschermen, vooral als het gaat om de arbeidsmarkt. Daarnaast bestaat er in Italië nog steeds een bepaalde machocultuur die, naar mijn mening, aangepakt moet worden."

Quote

Italië behoort tot de landen met de kleinste loonkloven van heel Europa. Dat klinkt misschien positief, maar het is meestal minder mooi dan het lijkt. Veel Italiaanse vrouwen hebben in werkelijkheid namelijk vaak te maken met slechte arbeidsomstandigheden.

foto: Privéfoto

Ilaria

Yaniko (29), Hongkong

Hey Yaniko, waar woon je en wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben getrouwd, woon samen met mijn man en werk als marketing manager."

Hoe zit het met kansengelijkheid in Hongkong, krijgen vrouwen evenveel kansen als mannen?
"Ja in Hongkong wel. Met uitzondering van een paar banen waarbij een hoge fysieke inspanning nodig is, zijn de kansen op het werk over het algemeen hetzelfde. Uit statistieken van de overheid uit 2019 blijkt dat de vrouwelijke beroepsbevolking zelfs groter is dan die van mannen."

Is er in jouw land sprake van een loonkloof tussen mannen en vrouwen?
"Ja. Het gemiddelde maandsalaris voor vrouwen is 1746 euro per maand, terwijl dat voor mannen 2169,14 euro is.

Heb je dezelfde rechten als mannen in jouw land?
"Ja, de meeste regels zijn gewoon hetzelfde."

Voel je je veilig als vrouw in Hongkong?
"Ja."

Gelden er in Hongkong voor vrouwen strengere beauty standards dan voor mannen?
"Dat weet ik eigenlijk niet zeker."

Is er iets dat je zou willen veranderen in je land om voor meer gelijkheid te zorgen?
"Hoewel uitkeringen en rechten voor vrouwen en mannen hetzelfde zijn, wordt de samenleving in Hongkong nog steeds beïnvloed door de traditionele Chinese overtuiging dat 'vrouwen binnenshuis de leiding hebben en mannen daarbuiten'. Het wordt vrouwen aangeraden om thuis te blijven en te zorgen voor het gezin, dus er is nog steeds een gebrek aan steun en bescherming voor werkende vrouwen. Vooral voor de werkende moeders. Wat er ontbreekt zijn bijvoorbeeld faciliteiten om borstvoeding te geven op kantoor en je krijgt maar kort zwangerschapsverlof."

Quote

Het wordt vrouwen aangeraden om thuis te blijven en te zorgen voor het gezin, dus er is nog steeds een gebrek aan steun en bescherming voor werkende vrouwen.

foto: Privéfoto

Yaniko

Joline (25), Zweden

Hey Joline, waar woon je en wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik woon in de stad Göteborg in Zweden. Ik zit momenteel in het tweede jaar van mijn studie human recourses."

Hoe zit het in Zweden met de kansengelijkheid tussen mannen en vrouwen?
"Zweden biedt veel stabiliteit en zekerheid op het gebied van onderwijs en mensenrechten, dus mijn kansen als vrouw zijn vrij goed in vergelijking met andere landen. Toch is er nog altijd ruimte voor verbetering, zeker op de arbeidsmarkt. Kijk bijvoorbeeld naar zwangerschap. Vraag een man van in de twintig naar de impact van het hebben van een kind op zijn carrière en zijn antwoord zal heel anders zijn dat dat van een vrouw. Het er simpelweg uitzien als vrouw van een bepaalde leeftijd kan al een nadeel zijn bij het zoeken van een baan. Daar maken we ons zorgen over. Dus ook al hebben we een geweldig systeem, ik zou niet kunnen zeggen dat ik echt dezelfde kansen heb als mannen."

Is er in jouw land sprake van een loonkloof tussen mannen en vrouwen?
"Zeker wel, maar die kan tot zekere hoogte verklaard worden door de verdeling van mannen en vrouwen over verschillende beroepsgroepen. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in de publieke sector. Bijvoorbeeld in de zorg, waar de lonen veel lager liggen dan in de bouw of fabrieken, waar veel mannen werken. Daarnaast is het ook erg lastig voor vrouwen in hoge posities om een gelijk inkomen te krijgen. We gaan de goede kant op, maar het gaat heel langzaam. "

Zie je veel Zweedse vrouwelijke rolmodellen?
"Voor mij is de kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren altijd een rolmodel geweest. Ze is de vrouw op het Zweedse 20 kr-biljet. Haar beroemdste karakter is Pippi Langkous, een sterk, zelfverzekerd en brutaal meisje. Dit soort personages komen in veel van haar boeken voor en dat is waarschijnlijk waarom veel jonge meisjes en jongens zich graag verkleden als deze karakters, welk geslacht ze ook hebben. Astrid Lindgren heeft altijd gevochten voor kinderen en gestreden voor een niet-gewelddadige opvoeding. Dit werd in 1979 de realiteit met de eerste wet ter wereld die geweld tegen kinderen verbiedt."

Voel je je veilig als vrouw in Zweden?
"Natuurlijk zijn er nachten geweest dat ik alleen naar huis liep en mijn ouders in m'n oor hoorde waarschuwen om je 'altijd bewust te zijn van je omgeving', maar ik denk dat ik geluk heb. Ik zou liegen als ik zeg dat ik me volledig veilig voel, je hebt ten slotte overal slechte mensen."

Gelden er in jouw land voor vrouwen strengere beauty standards dan voor mannen?
"Dankzij internet worden we blootgesteld aan dezelfde schoonheidsidealen als de rest van de wereld. Die richten zich vooral op vrouwen. Hier zijn we vooral vatbaar voor idealen als in vorm blijven en je volgens de laatste mode kleden."

Is er iets dat je zou willen veranderen in je land om voor meer gelijkheid te zorgen?
"Ik denk gewoon het algemene beeld van feminisme. Ik heb het gevoel dat de wereld daar een negatieve lading aan hangt en dat het een schande is. Terwijl het gewoon om sociale, economische en politieke gelijkheid van vrouwen gaat."

Quote

Zweden doet goed haar best, maar het is nog niet perfect. Er zijn nog discriminerende wetten en sociale normen. Zo hoor ik nog vaak 'boys will be boys' wanneer jongens of mannen zich op een manier gedragen die van vrouwen nooit geaccepteerd zou worden.

foto: Privéfoto

Joline

Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het International Women's Day, oftewel Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van de strijd voor vrouwenrechten en het vieren van prestaties van vrouwen. Er wordt aandacht gevraagd voor thema's als economische zelfstandigheid, seksueel geweld, discriminatie en solidariteit van vrouwen wereldwijd.

Het thema van Internationale Vrouwendag 2021 is #ChooseToChallenge. "We kunnen er allemaal voor kiezen om gendervooroordelen en -ongelijkheid aan de kaak te stellen. We kunnen er allemaal voor kiezen om de prestaties van vrouwen te vieren. Samen kunnen we bijdragen aan het creëren van een inclusievere wereld", klinkt het op de website.

Ster advertentie
Ster advertentie