FunX

Traumaschoonmaker Tuğrul maakt ruimtes met lijken schoon: "Het is heel verdrietig"

foto: BNNVARA
  1. Newschevron right
  2. Traumaschoonmaker Tuğrul maakt ruimtes met lijken schoon: "Het is heel verdrietig"

Tuğrul is traumaschoonmaker. Dat betekent dat hij op de meest smerige en heftige plekken komt opruimen. Denk daarbij aan crime scenes, volgepoepte badkamers of huizen waar maandenlang een lijk heeft gelegen, bijvoorbeeld na zelfdoding. Hoe dat eraan toegaat, is te zien in de nieuwe docu-serie Niet Normaal Vies: De wereld van schoonmaker Tugrul. In Turn Up! vertelt de Amsterdammer waarom hij zijn werk zo graag wil laten zien.

"Het is heel moeilijk te omschrijven als je er zelf nooit bent geweest. Ik zou zeggen: kijk de beelden en dan krijg je wel een idee van hoe ik me voel op zo'n moment."

wekenlang dood in huis

Tuğrul richtte zich eerst op opruimen na studentenfeestjes, maar heeft zich op een gegeven moment omgeschoold en heeft nu een specialistisch reinigingsbedrijf. Bloed schoonmaken kan namelijk erg gevaarlijk zijn als je niet over de juiste kennis beschikt. Aan Giorgio en Vanessa vertelt hij al een hoop intense dingen te hebben meegemaakt. Zo is in de eerste aflevering bijvoorbeeld te zien hoe hij een badkamer schoonmaakt waar wekenlang een dood persoon heeft gelegen.

"Qua vervuiling was dat niet per se de zwaarste case, maar op de beelden zie je dat het aspect van eenzaamheid daar wel supersterk was. Dus op emotioneel gebied was het wel een van de zwaarste cases."

Eenzaamheid

De smerigheid is één ding, maar de confrontatie met de eenzaamheid van mensen is volgens Tuğrul het heftigst. "Het stukje emotie bij het opruimen zelf wordt op een gegeven moment steeds minder, want je went eraan. Je went aan de geur, aan het bloed en aan de vervuiling. Maar het stukje verdriet dat je in elke woning weer voelt, dat went nooit. Iedere keer wanneer je naar binnen loopt is het alsof iemand een jas van eenzaamheid bij je aantrekt."

Achter gesloten deuren

Tuğrul vertelt dat hij zichzelf er nog steeds over verbaast dat mensen soms maandenlang liggen weg te rotten, ook als er gewoon andere mensen in het gebouw wonen. Daarom vindt hij het belangrijk om zijn werk aan anderen te laten zien. "Ik vind het heel belangrijk dat iedereen in Nederland te horen en te zien krijgt wat er achter gesloten deuren gebeurt en dat er dus mensen zijn die echt in zware eenzaamheid leven en overlijden. En dat dit soort dingen soms voorkomen kunnen worden als we wat beter op elkaar letten."

De vierdelige serie Niet Normaal Vies: De wereld van schoonmaker Tugrul is elke donderdag om 20:55 uur te zien op NPO 3.

Ster advertentie
Ster advertentie