FunX

Stressvlekken en paniekaanvallen op Schiphol? Dit moet je doen bij vliegangst

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Stressvlekken en paniekaanvallen op Schiphol? Dit moet je doen bij vliegangst

Op vakantie gaan met het vliegtuig is voor sommigen alles behalve leuk. Vliegangst is real en als je er echt heel veel last van hebt, kun je niet zonder een flinke dosis kalmeringsmiddelen de lucht in. Vervelend! Roy Kerner - psycholoog en gespecialiseerd in vliegangst - vertelde in TopiX wat je het beste kan doen tegen deze veelvoorkomende angst.

Veilig, maar toch eng

Het vliegtuig is een van de veiligste vervoersmiddelen ter wereld. Zo vielen er in 2017 'maar' 59 doden bij een totaal van 36 miljoen vluchten. Toch is het helemaal niet gek dat je er doodsbang van wordt, zo vertelt Roy. Je zit met een hoop mensen op elkaar in een kleine ruimte, je gaat de lucht in en je ziet niet wie de boel bestuurd. Best eng als je er zo over nadenkt.

Combinatie van angsten
Roy legt uit dat vliegangst eigenlijk een combinatie is van verschillende angsten: "Je hebt te maken met mensen die claustrofobie of hoogtevrees hebben of die bang zijn om de controle te verliezen." Ook de angst voor grote groepen of het bang zijn voor wat mensen van je vinden, kan een rol spelen bij vliegangst.

Tips

Luisteraar Tisha is zo iemand die al verstijfd als ze op het vliegveld aankomt. "Als ik eenmaal in het vliegtuig zit, dan krijg ik een dikke vette paniekaanval, moet ik keihard huilen en hyperventileren." Krijg jij ook al vlekken in je nek bij het zien van het bordje 'Schiphol'? Roy heeft de volgende tips:

  • Geef toe dat je bang bent. "Veel mensen gaan het onderdrukken, maar je mag best bang zijn. Blijf alleen bij de feiten en dat is dat het veilig is."
  • Deel je angsten met de mensen om je heen, zoals de crew of degene die naast je zit. "Zo hoef je de angst niet alleen te dragen."
  • Ga vooral niet verdoven met alcohol of medicijnen. "Zo leer je niet hoe je ermee om kan gaan."
  • Stap vooral juist wél het vliegtuig in! "Lukt het je echt niet? Ga dan een cursus volgen om van je angst af te komen of ga vlieglessen volgen."
  • Bonustip: luisteraar Jeroen tipt een app - AmIGoingDown? - waarmee je kan berekenen hoe groot de kans is dat je neer gaat storten (spoiler: héél klein).

Ster advertentie
Ster advertentie