FunX

Agent Mark betrapte inbrekers op heterdaad: "Nog nooit zo'n mooie arrestatie meegemaakt"

  1. Newschevron right
  2. Agent Mark betrapte inbrekers op heterdaad: "Nog nooit zo'n mooie arrestatie meegemaakt"

Meldingen van inbraak, noodoproepen van collega's en op heterdaad betrapte criminelen. Tijdens een nachtdienst met politieagent Mark Moreels maakte reporter Charissa het allemaal mee. Zondag schoof de Amsterdamse agent aan in WorX met Eva en vertelde hij onder andere over zijn kijk op etnisch profileren en over het meest indrukwekkende moment van zijn carrière. "Ik krijg meteen weer kippenvel als ik eraan denk."

De nachtdienst - Deel 1

Reporter Charissa kwam meteen terecht in een golf van meldingen.

De nachtdienst - Deel 2

"Ik ben naast dat jongetje gaan zitten en legde mijn armen om hem heen"

kippenvel

Ondanks deze heftige nacht en een gedenkwaardige arrestatie, is er één ding dat Mark écht altijd zal bijblijven. "Het was aan het eind van mijn opleiding. Toen kregen we een melding van reanimatie. Op school leer je dat op zo'n rubberen pup, maar nu moest het voor het 'echie'. De meneer voor wie wij kwamen, had zich verhangen. Wij zijn toen samen met de brandweer aan de slag gegaan", vertelt Mark toch wat emotioneel aan Eva. "En midden tussen alle drukte zat in een slaapkamer een jongetje in een stripboek te bladeren. Ik ben naast hem gaan zitten en heb mijn armen om hem heen gelegd. Ik zei tegen hem 'als je wil praten, mag je wat tegen mij zeggen, wil je dat niet, dan doe je dat niet. Maar ik houd je wel even vast'."

Etnisch profileren

In een multiculturele buurt als Amsterdam-Oost heb je te maken met verdachten en burgers van allerlei kleuren en formaten. Eerder hebben collega's ergens anders in het land na arrestatie van bijvoorbeeld Typhoon toegegeven dat een donkere huidskleur en een dikke auto wel ervoor zorgen dat de politie meer gaat opletten. Daar was Mark het niet helemaal mee eens.

"Als je een dure, grote auto hebt, dat ga ik zeker niet ontkennen, dan is het voor ons al interessanter om te kijken van 'hey wie zit daarin'. Maar of diegene paars, bruin, geel, groen, donker of zwart is...het interesseert me geen reet."

Ster advertentie
Ster advertentie