FunX

Jezelf kwijtraken door socialmediastress: "Ik vermijd beeldschermen nu"

foto: Unsplash | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Jezelf kwijtraken door socialmediastress: "Ik vermijd beeldschermen nu"

Social media zijn bijna niet meer uit het leven weg te denken. Veel mensen willen relevant blijven door veel te posten, maar daardoor kan je aardig wat druk ervaren en soms niet goed meer presteren. Ook rapper DØS maakte dat mee na het winnen van FunX Talent. In de FunX Mental Health Club-podcast sprak hij hierover met Tannaz en psycholoog Hanan Haddouch.

Quote

Mensen kijken echt naar hoeveel likes iets heeft voordat ze een besluit maken of het hard is of niet.

DØS

Druk

DØS weet maar al te goed hoe het is om socialmediastress te ervaren. Na het winnen van FunX Talent in 2019 voelde hij veel prestatiedruk. "Je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt en dat je dus moet presteren", vertelt de rapper. "Dat komt ook mede door social media. Je kijkt naar je concurrenten die lekker gaan en als jij op dat moment niet lekker gaat, dan ga je je op een bepaalde manier voelen."

Likes verbergen

Om die druk een beetje tegen te gaan, besloot DØS de functie in te schakelen die het aantal likes bij posts verbergt, iets waar de meesten in deze prestatiemaatschappij heel gevoelig voor zijn. "Mensen kijken echt naar hoeveel likes iets heeft voordat ze een besluit maken of het hard is of niet", vindt de rapper. "Maar het moet niet uitmaken of iets veel likes heeft. Als het hard is, is het hard. Ook word je als artiest tegenwoordig beoordeeld op hoeveel mensen je interessant vinden op social media, terwijl het om de kunst gaat die je maakt. Er wordt simpelweg minder naar talent gekeken."

Socialmediastress

Wanneer is iets onschuldig gescroll en wanneer word je socialmediagedrag problematisch? "Wij mensen zijn heel erg 'experience-driven'", zegt psycholoog Hanan. "Dat betekent dat we graag willen zien wat mensen ervaren en doen. Op die manier voel je je ook een beetje verbonden. Dat kan positief zijn als je bijvoorbeeld motivatie en inspiratie krijgt. Maar wanneer het iets obsessiefs wordt en je er telkens slecht door voelt, dan is het een issue."

Volgens Hanan is het niet meer gezond als je stressklachten begint te ervaren of je je rot en minderwaardig voelt. "Als dat iets is wat je heel vaak voelt op het moment dat je je telefoon in je handen hebt, dan is het gewoon niet meer oké."

Geen muziek kunnen maken

Na het winnen van FunX Talent beleefde DØS een periode van zeker acht maanden waarin hij geen muziek maakte. "Je voelt de hele tijd die pressure. Ik stond achter die microfoon en er kwam gewoon niets uit. Normaal gesproken heb ik meteen een goede feeling als ik iets opneem en weet ik meteen van: dit wordt 'm. Dat had ik toen gewoon niet."

Psycholoog Hanan herkent wat DØS zegt. "Stresst blokkeert dat", zegt ze tegen de rapper. "Het is een heel primitief gedeelte van het brein dat alleen kijkt of er wel of geen gevaar is. Als we langdurig stress ervaren, worden onze cognitieve capaciteiten even wat minder", legt ze uit. "Praktisch gezien betekent dat dat je creativiteit afneemt."

Hanan vervolgt: "Bij korte en acute stress is dat andersom. Dan krijg je even die boost en adrenalinekick en neemt je creativiteit vaak juist toe. Wat we bij langdurige stress nodig hebben, is herstel. Dat proces is voor iedereen anders. Het is soms bijvoorbeeld fijn om minder informatie binnen te krijgen door een wandeling te maken. Voor mij helpt het juist om lekker te surfen."

Geen beeldschermen

Wat voor DØS helpt, is om zo nu en dan zijn Instagram-account te deactiveren. Hij gaat dan graag naar een park om een boek te lezen. Wanneer Tannaz hem vraagt of Netflixen helpt, antwoordt hij meteen: "Nee, zeker niet. Ik vind dat niet minder erg dan Insta. Ik vermijd beeldschermen zo veel mogelijk." Hanan legt uit: "Er komt dan, net als met social media, heel veel informatie binnen. Nog meer informatie binnenkrijgen via Netflix zorgt voor information overload. Op dat moment heeft je brein daar simpelweg geen ruimte voor. Dan gaat je lichaam echt weerstand bieden en ga je klachten krijgen."

Wat heb je nodig?

Volgens Hanan is het belangrijk om voor jezelf na te gaan wát je nu precies nodig hebt. "Stel jezelf letterlijk die vraag en kijk wat je dan op dat moment kunt doen." DØS weet ook hoe belangrijk dat is. Het zorgde bij hem voor een positieve omslag in zijn leven en muziekcarrière. "Nadat ik dat heb gedaan, heb ik echt veel nieuwe tracks gemaakt en ben ik een hele nieuwe DØS geworden. Ik denk dan gewoon aan mezelf, iets wat ik heel vaak niet heb gedaan, omdat ik anderen niet wilde teleurstellen. Maar het is belangrijk om jezelf soms op nummer een te zetten."

Het hele gesprek tussen Tannaz, DØS en Hanan is hieronder of via Spotify te beluisteren.

#15 - Social media stress

Dit verhaal verscheen op 12 oktober 2021 in een eerder artikel op FunX.nl.

#OpenUp-week

Van 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met 16 oktober is het #OpenUp-week. Deze week is bedoeld om mentale gezondheidsproblemen bespreekbaarder te maken. FunX besteedt deze dagen daarom extra aandacht aan verhalen van jongeren die vertellen over hun psychische problemen. Alle artikelen over mental health check je op FunX.nl/mentalhealth.

Ster advertentie
Ster advertentie