FunX

Younes heeft een boek geschreven over zijn criminele verleden

foto: Instagram: Younes FInani
  1. Newschevron right
  2. Younes heeft een boek geschreven over zijn criminele verleden

Diefstal is een doodlopende weg en daar kan Younes Finani je alles over vertellen als ervaringsdeskundige. Hij zat zeven jaar van zijn leven vast, stond op de eerste Top 600-lijst in Amsterdam en wist zelfs een keer te ontsnappen. Hij wilde ook een Gucci-petje en een Vespa, maar die tijden zijn veranderd. De 27-jarige vertelde Fernando dat hij helemaal klaar is met dat leven.

Omslagpunt: diploma

Younes behaalde zijn havodiploma cum laude in de gevangenis en besefte toen dat hij iets kon bereiken. Hij wilde niet meer vastzitten: "Toen dacht ik bekijk het maar. Ik wil de discotheek inlopen en poppetjes aan de haak slaan", vertelde Younes in Start. "Er ging een wereld voor mij open. Ik mocht studeren in Groningen met een enkelband. Ik kreeg duizend euro zakgeld en ik had normale mensen om mij heen. Dat is voor mij het omslagpunt geweest."

Het verhaal van Johannes in de Jordaan

Younes besloot zijn leven te delen met anderen en schreef het spannende boek Het verhaal van Johannes uit de Jordaan. Daar wil hij nu geld voor ophalen om het in eigen beheer uit te brengen. Wil je hem steunen, check dan zijn Instagram en de bijbehorende crowdfundingactie.

Schaamte

Younes omschrijft in het boek dingen die de gemiddelde Nederlander nooit zal meemaken. Hij biecht diefstallen, straatroven en overvallen op. Ook vertelt hij over een ontspanning uit een gesloten Jeugdzorginstelling. Zijn belangrijkste boodschap in het boek is echter: "Ga niet de criminaliteit in." Younes zegt dat hij zich in de beginjaren stoer voelde, maar zich nu schaamt voor zijn gedrag en daar enorm spijt van heeft.

Gebruik je straatskills

Bij Fernando adviseert Younes de jongeren om een ander pad te kiezen dan hij: "Je verliest jaren in de gevangenis. Die jaren kan je beter gebruiken op een goede manier. Al die skills en wijsheid die mensen op straat hebben, kunnen ze beter gebruiken voor iets nuttigs en positiefs in plaats van geld verdienen op de verkeerde manier."

Ster advertentie
Ster advertentie