Up 2 Date

Gevangenen PI Zaanstad willen meehelpen in strijd tegen corona

foto: ANP XTRA
  1. Newschevron right
  2. Gevangenen PI Zaanstad willen meehelpen in strijd tegen corona

Een groep van 48 gevangenen uit de Penitentiaire Inrichting in Zaanstad heeft aangegeven graag te willen meehelpen in de strijd tegen het coronavirus. In een brief aan Sander Dekker, de minister voor Rechtsbescherming, schrijven ze met de rest van Nederland mee te voelen, zo meldt de Telegraaf. "Wij zijn van mening dat ook wij iets voor de maatschappij kunnen betekenen."

Helpen

In de brief, die ondertekend is door verschillende bewaarders, doen de gevangenen verschillende voorstellen van manieren waarop ze hun steentje kunnen bijdragen. Zo stellen ze voor om desinfectiemateriaal in te pakken, mondkapjes te produceren, werk van getroffen ondernemers over te nemen of te kletsen met eenzame mensen. "Dit zou kunnen plaatsvinden door het schrijven van brieven, of door telefoon- of videocontact. Op deze manier hoeven zowel deze eenzame Nederlanders als wij ons minder alleen te voelen."

Onrust en opstanden

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederlandse gevangenissen zijn er verschillende maatregelen getroffen. Zo mogen gevangenen geen bezoek meer ontvangen en ook kunnen ze niet meer afspreken met hun advocaat. Daarnaast kunnen ze minder gebruikmaken van sportfaciliteiten en brengen ze meer tijd alleen in hun cel door.

Dit alles zorgt voor grote onrust in de gevangenissen. Er gingen veel geruchten rond over opstanden en protesten, zoals afgelopen week gebeurde in een gevangenis in Lelystad. "De spanning onder gedetineerden is ook hier opgelopen", aldus de briefschrijvers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aandacht voor de situatie

In plaats van in opstand te komen, geven de gedetineerden uit PI Zaanstad aan zich liever positief in te zetten. Maar ze gebruiken de brief ook om aandacht te vragen voor de moeilijke omstandigheden in de gevangenis. "Met dit gebaar tonen we onze goede wil, maar we hopen ook dat de minister kijkt naar mogelijkheden onze situatie wat te verlichten." Zo vragen ze bijvoorbeeld of ze - op een veilige manier - toch kunnen sporten of bezoek kunnen ontvangen. "Dit voorkomt opstanden en frustraties terwijl het solidariteit en saamhorigheid juist stimuleert."

Ster advertentie
Ster advertentie