FunX

Winne trots op impact So So Lobi 2: "We slaan bruggen tussen generaties"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Winne trots op impact So So Lobi 2: "We slaan bruggen tussen generaties"

Het was donderdagavond tijd voor liefde en niet zomaar wat liefde! Naar aanleiding van het droppen van So So Lobi 2, nam Winne namelijk de show over tijdens een speciale takeover. In gesprek met Sander vertelde de rapper meer over zijn drijfveren voor het maken van de nieuwe tape en kreeg hij een onverwachte verrassing van zijn moeder.

Verbindende factor

De eerste So So Lobi-tape dropte Winne back in 2009 met als boodschap 'sterker door liefde'. "De hiphopcommunity is heel krachtig. Dus ik dacht: hoe dope zou het zijn als we vaker dingen met elkaar zouden doen? Ik wist dat ik als een soort verbindende factor kon fungeren. Toen bedacht ik dit project waarop alle grote namen staan om de scene te voorzien van liefde."

'So So Lobi'-schoenen aantrekken

Door de jaren heen zijn er een aantal momenten geweest waarin Winne dacht aan een vervolg van het eerste So So Lobi-album. Aangezien de hiphopscene in het afgelopen jaar vaak werd gelinkt aan wapengeweld, begon Winne steeds meer aan een tweede tape te denken. "Ik had zoiets van: misschien moet ik die 'So So Lobi'-schoenen weer aantrekken en kijken of ik weer wat liefde de scene in kan sturen."

Het doorslaggevende moment was uiteindelijk een van de Black Lives Matters-manifestaties op de Dam in Amsterdam. "Ik reed naar huis en dacht na over wat ik nog meer kon betekenen dan alleen m'n mond opentrekken en naar een manifestatie gaan. Toen dacht ik: ik heb dit al een keer in het verleden gedaan, maak nog steeds muziek en heb nog steeds een groot netwerk. Waarom niet die dingen bij elkaar brengen en een vervolg maken?"

Grote impact en goed doel

Winne is blij met de impact die de tweede tape op dit moment heeft. Zo gaan alle opbrengsten van de merchandising van het nieuwe album naar een fonds dat zich richt op het tegengaan van geweld tegen zwarte meisjes en vrouwen. "We zijn nu echt bruggen aan het slaan tussen generaties", zegt de rapper. "Ik kreeg toevallig net een DM van iemand die zei: 'Kijk, het effect van 'So So Lobi'.' Ik ga niet vertellen wat het is, maar het was een mooi ding."

Ook de opbrengsten van de streams gaan naar het goede doel, namelijk naar The Black Archives en Kick Out Zwarte Piet. "Ik had zoiets van: dat zijn de mensen die door de jaren heen streden aan de frontlinie voor gelijkheid. Ik dacht: als ik passief inkomen kan genereren voor die mensen die constant aan het strijden zijn, dan heb ik mijn bijdrage geleverd."

Verrassing van moeder

Winne werd ook nog verrast met een videoboodschap van zijn ontzettend trotse moeder. "Mijn jongen, ik ben trots op je. We zijn allemaal trots op wat je de afgelopen jaren hebt gedaan en nog gaat doen. Ik wens je heel veel succes. So so lobi, ga zo door! I love you."

De rapper kon het niet geloven dat zijn moeder voor de camera wilde verschijnen. "Hoe hebben jullie haar zo ver kunnen krijgen?", vroeg Winne lachend. "Dit is heel mooi. Ik word er stil van. Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik haar op deze manier zie. En ik doe dit al meer dan vijftien jaar. Love you mama!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie