FunX

Lola (18) heeft geen baantje meer door het coronavirus

  1. Newschevron right
  2. Lola (18) heeft geen baantje meer door het coronavirus

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 18-jarige Lola haar verhaal.

INKOMEN/UITGAVEN

Naam: Lola
Leeftijd:18
Studie: MBO Toerisme
Werk: Bartender in restaurant
Woonsituatie: Bij ouders
Netto inkomen: €240
Studiefinanciering: €342
Zorgtoeslag: €104
Nu op betaalrekening: €270
Spaarrekening: €800

Maandelijkse vaste lasten:

Telefoon: €15
Zorgverzekering: €135
Scooterverzekering €10
Netflix: €10
Spotify: €5
Voetbalcontributie: €39
Totaal: €214

Hey Lola, waarom heb jij je opgegeven voor Money Moves?
"Mijn financiële situatie is veranderd. Door de coronacrisis is de hele horeca stilgelegd en kan ik niet meer werken. Eerst dacht ik dat ik helemaal alleen in deze situatie zat, maar nu weet ik dat heel veel jongeren om me heen in dezelfde situatie zitten. Ik wil graag mijn verhaal doen zodat jongeren zien dat ze niet alleen zijn."

Maak je je daar veel zorgen over?
"In het begin wel. Ik was heel teleurgesteld dat ik geen werk meer had. Ik dacht: hoe kan ik nu sparen? Nu denk ik: het is belangrijk en voor een goed doel dat de restaurants dicht zijn. Er zijn zoveel jongeren die door de coronacrisis nu geen bijbaantje meer hebben."

Je werkt normaal gesproken achter de bar in een restaurant, word je nu niet gewoon doorbetaald?
"De eerste maand kreeg ik nog wel betaald voor de uren die ik ingeroosterd stond, maar nu niet meer. Ik heb een nulurencontract, dus ze hoeven mij niks te betalen. Normaal gesproken werken er ongeveer zes werknemers in het restaurant, nu maar een of twee. Het zal nog wel even duren voor ik weer word ingeroosterd, denk ik.

Hoe ga je dat de komende tijd doen?
"Ik heb 800 euro op mijn spaarrekening staan. Dat geld had ik eigenlijk allemaal gespaard, omdat ik graag reis. Ik zou samen met mijn moeder op zomervakantie gaan. We wilden mijn opa in Indonesië opzoeken, maar dat kan nu toch niet doorgaan."

Waar ga je dat geld nu voor gebruiken?
"Sowieso om mijn vaste lasten te betalen, maar ook bijvoorbeeld om kleding te kopen. Normaal gesproken zou ik mijn geld ook uitgeven om dingen te doen met vrienden, maar dat doe ik nu niet."

Ben jij normaal gesproken een spaarder of een spender?
"Sowieso een spaarder, zodat ik mooie reizen kan maken. Vorig jaar ben ik met mijn moeder naar Thailand gegaan, dat kostte zo'n 1700 euro. Ik ben toen een jaar lang heel zuinig geweest met mijn geld, zodat ik die reis kon maken."

Hoe zit het eigenlijk met je opleiding Toerisme, gaan die lessen nog door?
"Ik heb nu online lessen. Ik zit in mijn tweede jaar en de examens zijn verplaatst naar volgend jaar. Ook alle uitjes die gepland stonden, zoals een bezoekje aan Schiphol, zijn uitgesteld."

Je studeert toerisme, maar op dit moment ligt vrijwel de hele toeristische sector ook plat. Maak je je daar nog zorgen over?
"Ja, een klein beetje. Ik heb gelukkig wel mijn stage net gehad. Eigenlijk wilde ik volgend jaar ook een stage in het buitenland gaan doen, maar daar denk ik nu ook heel anders over. Ik weet niet hoe het allemaal gaat lopen."

Wat zijn je doelen voor de toekomst
"Ik wil sowieso nog een hbo-opleiding doen hierna, omdat ik nog niet zeker weer of ik wel in de toerisme verder wil werken. Ook wil ik een goed salaris."

Wat is volgens jou een goed salaris?
"Ik denk 3000 euro netto. Dan kan ik goed rondkomen en houd ik nog wat over om de wereld rond te reizen."

MONEY MOVES
Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Meer Money Moves? Je kunt alle artikelen hier terugvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie