FunX

Eline (18) bestrijdt eenzaamheid in gesloten inrichting met kaartjesactie

foto: Eline Schokker
  1. Newschevron right
  2. Eline (18) bestrijdt eenzaamheid in gesloten inrichting met kaartjesactie

Niemand is perfect, terwijl dat op Instagram soms wel zo kan lijken. Veel mensen delen alleen de leuke momenten uit hun leven. De 18-jarige Eline probeert dit 'perfecte plaatje' te doorbreken door honderd procent real te zijn op social media. Ze is depressief, zit in een gesloten inrichting en deelt haar struggles met anderen. Sinds kort is ze zelfs een kaartjesactie gestart waarbij mensen haar een kaartje kunnen sturen om haar op te vrolijken. Tannaz belde met Eline in Jouw Stad waar ze openlijk vertelde over haar mentale problemen en waarom het zo belangrijk is deze te delen.

Het perfecte plaatje

Eline besloot een maand geleden het perfecte plaatje te doorbreken op Instagram. "Ik heb toen een post geplaatst over dat het helemaal niet goed met me gaat, en dat ik al langere tijd opgenomen ben voor mijn depressie en andere mentale problemen." Dit was voor Eline een grote stap omdat ze daarvoor haar mentale problemen zoveel mogelijk wilde verbergen: "Ik probeerde altijd mijn littekens weg te fotoshoppen en ik hield me echt aan het perfecte Instagram-plaatje. Dit wilde ik doorbreken omdat ik wilde laten zien wie ik echt was."

Bij de post heeft ze een inspirerende tekst gezet: "Alles wat ik op instagram liet zien leek op een heel leuk leven. Deze leugen ga ik nu doorbreken. Mijn leven is niet altijd leuk. Ik kamp al jaren met mentale ziektes en suicidaliteit. De maatschappij tegenwoordig laat het lijken alsof alles perfect moet zijn, en daar deed ik aan mee. Ik schaamde me voor mijn echte zelf. Niemand mocht ooit mijn littekens zien of weten dat ik niet thuis woonde en niet naar school ging. Ik was bang dat mensen me raar zouden vinden.

"Laten we samen het taboe van psychische problematiek verbreken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eenzaamheid

Het was voor Eline niet makkelijk om een geschikte woonplek te vinden: ze heeft de afgelopen anderhalf jaar in elf verschillende instellingen gezeten voordat ze een plek vond waar ze écht geholpen kon worden. "Het was best wel lastig, omdat je steeds weer moest wennen als je op een nieuwe plek kwam. Ik ben ook best wel een tijd eenzaam geweest. Ondanks dat er allerlei activiteiten georganiseerd worden om de dag door te komen zoals sporten, bakken en wandelen, blijft het wel eenzaam omdat je de buitenwereld niet in kan."

Kaartjesactie

Eline heeft zelfs een Facebook-actie opgezet waarbij je een kaart naar haar toe kunt sturen. Omdat ze zich soms eenzaam voelt, kan ze de good vibes goed gebruiken. Ze wil de kaartjes graag in haar kamer ophangen zodat ze er naar kan kijken als ze een mindere dag heeft. "Ik heb al zoveel positieve reacties gekregen, echt super tof! Ik hoop vandaag de eerste kaartjes binnen te krijgen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie