Naar homepage
Games & gadgets

Wordt je iPhone echt trager wanneer er een nieuw model uitkomt?

foto: Porapak
  1. Newschevron right
  2. Wordt je iPhone echt trager wanneer er een nieuw model uitkomt?

iPhone-gebruikers herkennen het wel: zodra er een nieuw model uitkomt van de iPhone, lijkt het alsof jouw eigen toestel een stuk trager wordt. De batterij gaat sneller leeg, hij valt op random momenten uit. Kortom, je tellie werkt gewoon niet meer zo soepel. Jarenlang gaan er al geruchten rond dat Apple je iPhone expres trager maakt zodat je een nieuwe koopt. Maar is dat ook zo? Anke Horstman van Techgirl legde het uit in 7/11.

Wordt je iPhone echt langzamer als er een nieuwe uitkomt?

Schandaal

In 2016 merkten gebruikers dat hun iPhones 6 en SE opeens veel trager werden nadat de nieuwe iPhone 7 - met bijbehorende update - uitkwam. iPhone-gebruikers beschuldigden Apple ervan hun toestellen met opzet trager te maken, maar Apple ontkende dat. Door toenemende druk van klanten gaf het techbedrijf uiteindelijk toch toe oudere modellen trager te maken om de batterijen te beschermen. "Dat schandaal werd 'batterygate' genoemd", vertelt Anke. "Bij elke software-update wordt je telefoon normaal gesproken iets beter en sneller, alleen betekent dat ook dat je batterij harder moet werken. Bij oude batterijen is dat een probleem, omdat die erg snel oververhit raken wanneer er veel van ze gevraagd wordt. Apple maakt je iPhone daarom expres wat trager om ervoor te zorgen dat je batterij en telefoon niet kapot gaan."

Kwade intenties

De software-update is dus bedoeld om je iPhone beter en sneller te maken, maar bij oude toestellen gebeurt juist het tegenovergestelde. Doet Apple dit zodat je een nieuw toestel koopt of willen ze echt voorkomen dat je telefoon kapot gaat? Anke is er nog niet over uit: "Apple zegt zelf dat ze het echt doen om je telefoon langer mee te laten gaan, maar het kan ook zijn dat ze op deze manier proberen meer toestellen te verkopen. Ik denk dat in beide theorieën wel een kern van waarheid zit." Uit onderzoek van de Amerikaanse staat Arizona blijkt dat Apple miljoenen iPhones meer heeft verkocht door de oude modellen trager te maken.

Hoewel het lastig is om de intenties van Apple te achterhalen, heeft het techbedrijf eerder dit jaar wel een boete van 500 miljoen dollar geaccepteerd voor 'het expres trager maken van oude toestellen'. In Europa loopt momenteel nog een rechtszaak tegen Apple vanwege het batterijschandaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sneller maken

Met een trage iPhone ben je gelukkig nog niet helemaal gedoemd. Techgirl Anke heeft namelijk wat tips voor mensen met trage toestellen. "Het is misschien een standaard riedeltje, maar eerst moet je je iPhone gewoon een keer herstarten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je iPhone een stukje sneller reageert. Daarnaast kun je apps verwijderen die je nooit gebruikt, omdat die - zelfs als je ze niet gebruikt - gewoon op de achtergrond blijven draaien." Als dat allemaal niet helpt, zijn er nog wat instellingen die je kunt veranderen in je iPhone en als het probleem daarna nog steeds niet opgelost is, kun je volgens Anke het best je batterij laten vervangen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie