Naar homepage
Games & gadgets

Gegevens van honderden miljoenen Facebook-gebruikers online gezet

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Gegevens van honderden miljoenen Facebook-gebruikers online gezet

De persoonlijke gegevens van zo'n 533 miljoen Facebook-gebruikers zouden zaterdag online zijn gezet door een hacker. De gegevens bevatten telefoonnummers, volledige namen, locatiegegevens, e-mailadressen, geboortedata en overige informatie. Dat meldt Bloomberg.

Data al gestolen in 2019

Een woordvoerder van Facebook stelt in een reactie dat de gegevens al gestolen waren in 2019. In augustus van dat jaar zou het probleem al verholpen zijn. Volgens Alon Gal, oprichter van cyberveiligheidsbedrijf Hudson Rock, probeerde een hacker de gestolen data in januari al te verkopen. Nu lijken de data gratis online te zijn gezet, waardoor iedereen ze kan downloaden.

Ook Nederlandse gebruikers

Volgens Business Insider zou het gaan om gegevens van gebruikers uit 106 landen. Zeker 32 miljoen gebruikers uit de VS, 11 miljoen uit Groot-Brittannië en 6 miljoen Indiërs zijn getroffen. RTL-techjournalist Daniël Verlaan stelt dat ook 5,6 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers zijn getroffen. Facebook was niet bereikbaar voor commentaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het gevaar

Het gevaar van het lekken van deze gegevens is volgens Gal dat kwaadwillenden met de data aan de slag kunnen gaan. Gal wijst op mogelijke phishingaanvallen en identiteitsfraude.

Ster advertentie
Ster advertentie