Games & gadgets

Nieuwe chatbot van Meta uit felle kritiek op Mark Zuckerberg

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe chatbot van Meta uit felle kritiek op Mark Zuckerberg

Een prototype van een nieuwe chatbot van Facebook-moederbedrijf Meta, dat functioneert op basis van kunstmatige intelligentie, is niet bepaald lovend over de CEO van het bedrijf, Mark Zuckerberg. "Zijn bedrijf buit mensen uit voor geld en het maakt hem niets uit", klinkt het onder andere uit de chatbot.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

BlenderBot 3

De BBC vroeg de BlenderBot 3, zoals de nieuwe bot heet, naar zijn mening over Mark Zuckerberg, waarna de bot antwoordde dat hij "het vreselijk deed" toen hij voor het Amerikaanse Congres moest getuigen. "Het baart me zorgen dat dit land verdeeld is en dat hij niet hielp. Ik ben bezorgd voor ons allemaal." Ook werd Zuckerburg beschuldigd van uitbuiting.

Er heerst al langer kritiek op Meta omdat het bedrijf te weinig zou doen om de verspreiding van desinformatie aan te pakken. Een oud-medewerker, Frances Haugan, kwam vorig jaar in het nieuws toen hij zei dat Meta geld verdienen belangrijker vindt dan de online veiligheid van gebruikers.

Kunstmatige intelligentie

BlenderBot 3 werd afgelopen vrijdag uitgebracht in de Verenigde Staten. Voor de antwoorden die de chatbot geeft, wordt kunstmatige intelligentie gebruikt, waarbij het leert van enorme hoeveelheden data die online staan. Meta waarschuwde al dat BlenderBot 3 een prototype is en dat er mogelijk kwetsende reacties kunnen verschijnen.

Ster advertentie
Ster advertentie